Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Staré časy zlaté kukuřice, škoda jich, Mirko, život jde dál a svět je dneska úplně jiný:-)

1 0
možnosti
Foto

Stará časy "zlatá kukuřice," ale hodně dřiny na vesnici. Svět je dnes jiný, i my jsme jiní, ale ještě vzpomínáme. Díky za zastavení, Honzo. ;-)

1 0
možnosti
VV

Dalsi rozdil mezi Cechy a Moravany.

Komu karty v ruce susti, toho stesti neopusti. V Cechach.

1 0
možnosti
Foto

Díky, pane Vokoune, za humornou poznámku. R^

0 0
možnosti
LJ

Jen droná oprava. Kukuřice nepřišla na Moravu ze vzdálenéo Turecka, ale z dosti blízkého Turecka, protože někdy v 16. století se Turci dostali do Maďarska a nakonec obsadili prakticky celé Maďarsko, maďarští králové sídlili a byli korunováni v Bratislavě. Od 17. století byli zatlačováni zpět, jejich vytlačení z Balkánu se podařilo až na počátku 20. století.

Na obsahu článku to však nic nemění.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Jílku, za vysvětlení a objasnění historie. Máte pravdu, Turci byli v 16. stoletá hodně blízko, známé jsou jejich nájezdy na jižní Moravu - jsou o tom historické záznamy. Proto se zachovalo i hodně lidových písní z tzv. "turecké vojny." Známé je i unášení moravských chlapců Turky- pozdějších "janičářů." Srdečně zdravím. Prostuduji si to. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Čeština je prostě krásná řeč. O "šustí" jsem už určitě někdy slyšela, ale být "zababušená" v teplém svetru, to ještě neznám.;-):-)R^

1 0
možnosti
Foto

Paní Pavlo, to slovo "zababušená" se nepoužívá na Slovácku, ale spíš tady na Valašku. Používala je často i moje kamarádka - učitelka Liduška, rodačka z kraje Bystřice pod Hostýnem. Díky za poznámku. :-)

1 0
možnosti
TG

R^Díky za poučení i krásné vyprávění ze „starých časů”. A ta překrásná ilustrace!:-)

1 0
možnosti
JD

Pěkný blog! Karma!R^V[>-]

2 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Jurko. :-)R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 333
  • Celková karma 20,68
  • Průměrná čtenost 717x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik