Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Opravdu, bez emocí a vášní sděluji. Když se v socialismu pořádaly neustálé oslavy Lenina, výročí VŘSR? Říkal jsem si -Kam až vede ta vyčpělost formalismu? Co aktuálnost a historická paměť .. ?

Souhlasím, hrůzy 2 světové je třeba připomínat. Aby se to již neopakovalo! Co s r.1968? Adolf nás Protektorátem relativně šetřil. Klasika, základna užitku. Následně jsme tedy byli gubernií. Klasika, základna užitku. Mrtví civilisté po Pražském jaru? Oběti zvýšených dopravních nehod Neuvěřitelný výrok KSČm ...

Dnešní Ukrajina. K čemu to celé připomínání hrůz, šeříků - Pak bylo vlastně dobré? Pomalované památníky Rudoarmějců písmenky "Z"! Samozřejmě hrozné a nedůstojné, Foldyna kritizuje. Mluví o rozmachu fašismu. No dobře. A proč si ty symboly dnešní Rusko maluje na svou vojenskou techniku? Tak co vlastně oslavujeme? Že u nás něco skončilo a jinde zase vypuklo?Reinkarnaci odkazu Adolfa Hitlera ? Co si o tom myslet ?

.

0 0
možnosti
Foto

Pane Bučku, nerozumím o čem píšete. Můj článek je vzpomínkou na to, jak jsem ty chvíle těsně po válce, o vyhlášení konce války a oznámení že je konečně mír prožívala jako sedmileté dítě. A také o tom, že koncem Druhé světové války konečně nastanou mírové doby, válka se už nebude opakovat. Jasně - byla to naivní...představa, začalo to Jugoslávií, a teď Rusko a Ukrajina. To je vše. K dnešním poměrům u nás se nevyjadřuji. (A Rusku, ani válce nefandím). Jako žena si přeji trvalý mír, a nejen pro nás a naši generaci, ale hlavně pro naše děti, vnoučata a pro mne uži pravnoučata (6). Nenávist mezi lidmi, ani mezi státy nepřinese nikdy nic dobrého. Leda další zlobu a nenávist. Lidé mají mozek a dorozumívací orgány aby se mohli domluvit a nepoužívat násilí. Toť vše. A o nás, naší rozhádané zemi a neschopných politicích si nedělám žádné iluze. Děkuji Vám za článek, který mě nepotěšil. Píšete o něčem, co se neustále mění - zrovna jako poměry v dnešním světě a nálady v naší zemi. Nové volby v USA- nové nálady, u nás, a možná i jiní á zahraniční politika. Nebaví mě to. Dobrý den.

3 0
možnosti

Na válkách (VŠECH!) je nejhorší to, že v ní trpí a umírají miliony nevinných lidí, včetně žen a dětí. Ale i těch na bojišti, kam byla většina z vojáků nemilosrdně poslána, ať si to přáli nebo ne.

Války jsou vždy politickým selháním, kdy politici napříč světem neudělali v době míru nic pro to, aby bylo jakémukoli válečnému konfliktu zabráněno. Pak už není nijak podstatné, kde válka vypukla nebo kdo ji přímo začal.

Pro mocné není nejvyšší metou mír a život, ale zisk, ať za jakoukoli cenu...

Děkuji za připomenutí, paní Mirko.

P.S. Pro méně chápavé raději ještě na závěr zdůrazňuji, co jsem uvedl v úvodu, a to, že nepíšu o současném konfliktu na Ukrajině, ale obecně, t.j. o válkách jako takových.

4 0
možnosti

* opr. "... že v NICH trpí..." (1. řádek)

1 0
možnosti

Rok 1945 jsem nezažil. Ale v roce 1968 jsem byl podobně starý jako vy pětačtyřicátém a proto mám na Russáky vzpomínky diametrálně odlišné od těch vašich.

5 0
možnosti
Foto

Já jsem měla v roce 1968 třicet let, měla jsem dvě děti, a moje vzpomínky na ruskou okupaci jsou také velmi špatné. Napsala jsem i v jednom z mých blogů. To ale nemá se skončení Druhé světové války a vyhlášením míru nic společného. Děkuji Vám za příspěvek.

3 0
možnosti
Foto

J21i41r68i 77C94i74z

8. 5. 2023 18:37

Velmi romanticke vzpominky na konec II.WK. U vas romantika, u me hned vzpominka na moji babicku (1896), pro kterou majovymi seriky zacalo neco jineho. Jejim problemem z hlediska tehdejsiho jasotu bylo, ze neumela dobre cesky (mela v R-U nemecke skoly a rodice byli etnicti Rakusane slouzici u Vidne). Ve 20ti se vdala za vojaka, co po 2 mesicich padl v r.1916 na vych. fronte v bojich proti tehdy jeste carske armade. Pak si ji vybral za manzelku cesky delnik, zalozili rodinu a celkem v klidu zili. Babicka byla hluboce verici zena co se starala jen o manzela a deti. Jenze hned v kvetnu 45 je navstivili Rudi gardiste a chteli babicku poslat dobytcakem pryc, nejspis do Rakouska ci Nemecka. Kdyz videli, ze u nich neni co ukrast, nechali babicku s dedou zde a odesli. Babicku tento zazitek poznamenal na zbytek zivota a jiz nikdy nikam nesla, krome obchodu a kostela v nedeli. Nesla nikdy ani k doktorovi z obavy, ze ji chatrna cestina zase posle dobytcakem pryc od rodiny. Byl jsem u nich casto po treninku a babicka nechtela me vzit ani do cukrarny, strasne se bala. Vam kynul z auta narodni socialista (zkrac. nemecky nacista) strycek Benes, coz byl autor bolsevickych dekretu na zaklade kterych bylo povrazdeno cca 50tis deti, zen a starych lidi (napr. Svedske sance u Prerova, Postoloprty, pochod smrti z Brna atdatd). A samozrejme probehly etnicke cistky od Rakusanu, Nemcu, Madaru, Polaku i Zidu (mluvili nemecky). Holt vam seriky vonely, cca 3mil lidi prinesly smrt a neuveritelne utrpeni. Babicka na vse jen smutne rikala: "Es ist der Wille Gottes". Ty Benesovy dekrety plati dodnes, nikdo je nezrusil. Pro me zase seriky pripominaji babicku a ty 3mil lidi, co byli vyhnani z domovu a povrazdeni.

1 3
možnosti
Foto

Ano, válka a nenávist přináší utrpení noha lidem - hlavně těm nevinným. Kolik lidí bylo kromě těch, co ve válce padlo nebo zemřelo, kolik jich bylo umučeno v koncentračních táborech, kolik ji zemřelo vinou udavačů? Vzpomeňte obětí heidrichiády, tenkrát byli lidé popravováni po stovkách. A co obce Lidice a ležáky? Těch nevinných obětí bylo nesmírně mnoho. Patří mezi ně i oběti rasistických i nacistických čistek v období nacistické okupace i po ní. A po válce byli lidé velmi roztrpčeni a někteří se mstili za to, co se jim stalo. Války jsou hrozné, protože jejich obětmi jsou převážně nevinní lidé. Těšili jsme se, že druhou světovou válkou všechny války skončily, ale byla to bláhovost. Lidstvo je nepoučitelné. Děkuji Vám za komentář.

5 0
možnosti

Je pravda, že kdyby bylo Rusko poraženo a v Evropě by opět zavládl mír, měl bych stejný pocit úlevy, jako lidé v květnu 1945, i když nás se ta válka tentokrát dotýká jen okrajově.

2 0
možnosti
Foto

Pane Šťastný, je to Vaše představa, ale možná by to byla zase jen iluze. Já jsem v tom směru již skeptická. Děkuji Vám za příspěvek.

0 0
možnosti

Díky za Vaši autentickou vzpomínku.

9 0
možnosti
Foto

Děkuji, ane pane Tomáši. Srdeně Vás zdravím.

1 0
možnosti
Foto

Němci u nás za šest let nenapáchali tolik zla, jako rusáci za rok na Ukrajině.

5 8
možnosti
Foto

Němci s námi přece válku nevedli. Byli jsme jejich protektorát

Protektorat Böhmen und Mähren

10 0
možnosti
Foto

Bolo by super, keby už nikdy žiadne vojny neboli...

8 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, paní Janko.

2 0
možnosti
Foto

Ono by se i mezi německými vojáky našla řada těch, kterým se Hitler i jeho válka hnusila. Je smutné, že i 78 let po 2. světové válce svět dál věří, že se válce dá zabránit zbrojením a vymýšlením nových zbraní. Co by se dalo pořídit za 2 biliony dolarů, které se ročně utratí za vyzbrojování armád světa.

10 1
možnosti
Foto

Máte pravdu, pane Bicero. Adolf Hitler zfanatizoval německý národ, ale většina těch, kteří se války přímo zúčastnili, na to doplatili. Válka je hrozná. Srdečně Vás zdravím a děkuji za příspěvek.

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS