Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Se obsahem Vaší vzpomínky souhlasím, problém ale vidím v tom, že zdejší místodržitelé Sojuzu něrušimého ty dějiny falšovali celou dobu, a nyní se dostavila virulentní reakce. Děkuji a mějte se! :-)

0 0
možnosti
Foto

Zdravím Tě, i Ivanko, díky. Hezký májový den. R^[>-]

0 0
možnosti
Foto

R^ To víte, že žijí, a některé bezcitné povahy, které si neváží ničeho a jen citují jakési pochybné zdroje (máte je požehnaně i v této diskuzi) by hnali zpět v čase ke Stalingradu nebo do blokovaného Leningradu vyzkoušet si skutečné utrpení.

Mám známého ve Vašem věku a zážitky z války, jako máte Vy, má podobné, také jejich vesnicí prošla několikrát válka, také tam umírali lidé včetně obyvatel vesnice. Nezbývá než položit kytičku na hrob vojáků (máme těch hrobů u nás hodně) a tiše poděkovat, že jsme mohli žít. Akorát ty šeříky ještě nerozkvetly, tak to budou nějaké jiné. Díky za článek, paní Mirko!

1 0
možnosti
Foto

Také díky, paní Jarmilko. R^[>-]

1 0
možnosti
Foto

Pokud bychom mír definovali jako stav, kdy se nestřílí denně na ulicích, tak lze snad říci, že nás valnou měrou od té střelby osvobodila Rudá armáda?

1 3
možnosti

Za protektorátu se rovněž nestřílelo denně na ulicích. Váš argument není k ničemu.

10 0
možnosti

Vám bylo v době "osvobození" podle vašeho sdělení 7 let. To jste jistě byla velmi dobře informovaná o průběhu válečných operací a o všem, co se v rámci "osvobozování" dělo. Není nad vzpomínky pamětníků.:-)

5 2
možnosti
Foto

O jakých válečných operacích píšeteane Šťastný? ? Napsala jsem jen o tom, co jsem sama zažila. A velmi stručně. Podrobněji o tom píši v jiném článku, mám ho v blogu, pod názvem " Na vědomost se dává, že skonnčla druhá světová válka"... Byl i několikrát publikován v tisku - i v knize o mé rodné vesnici N... Je pravdivý, byl určen i pro ty bčany N..., kteří "frontu" zažil, jako tehdy já. Díky za poznámku. Zdravím. ;-)R^

1 2
možnosti

Zeptám se vás ještě jednou a prosím vás abyste mně na jednoduchou otázku odpověděla. A vám vůbec nevadí, že ti, kteří nás podle vás osvobodili, nás pak víc než 40 let okupovali? Děkuji.

8 1
možnosti
Foto

Zbytečná otázka, to vadí úplně každému.

3 0
možnosti
Foto

Po tak zvaném osvobození naší země Rudou armádou zabralo nám SSSR 565 podniků se sdělením, že se jedná o válečnou kořist. Ze zabraných podniků odvezli 20 000 kusů strojního zařízení. Poslední vlak s touto údajnou válečnou kořistí odjel dne 30. 06. 1945. Přes protesty naší vlády nám byly továrny vráceny, ale strojní zařízení ne. Tak nám byly odcizeny vlaky, jako válečná kořist. Vláda SSSR si vynutila na naší vládě vydání patentů a výrobních postupů týkající se kovoprůmyslu. Byly nám vyrabovány sklady hotových výrobků a surovin. Z Národní banky a Slovenské národní banky bylo nám odcizeno a nevráceno 412, 9 kg zlata, 547,95 stříbra, 2,6 kg platiny, a 2,5 kg kadmia. Dále bylo obsazeno113 peněžních ústavů ze kterých bylo odvezeno a nevráceno 221, 1 milionů korun, 2,5 milionů říšských marek, 8,7 maďarský pengo, 7,49 milionu cenných papírů, neurčené množství depozit 417 kg zlata a tak by se dalo pokračovat.

10 1
možnosti
Foto

Pane Kindle, dala jsem Vám plus, ale nejsem úplně přesvědčena, že máte pravdu. (Jste příliš jednostranný, chyby vidíte jen na jedné straně). Vím také . že naše velká průmyslová města, Ostrava, Plzeň, Brno a další, byla na konci války zbytečné a úmyslně bombardována (Američany, nebo Rusy?) aby byl poškozen (zničen?) český průmysl.. O tom se také moc nepíše. Díky za příspěvek.

1 1
možnosti

Autorka zavzpomínala na rok 1945 ve své rodné vesnici.

Václav Černý, který byl v roce 1945 členem České národní rady, ve svých Pamětech (Křik koruny české) detailně popsal průběh Pražského povstání v r. 1945 minutu po minutě a světě div se - ve své interpretaci se shoduje s většinou dnešních historiků, která nemálo lidí včetně autorky zjevně pobuřuje.

Své paměti Černý psal od začátku 60. let, měly vyjít v roce 1970, ale první díl byl zničen před expedicí do prodeje a druhý zastaven už při korekturách. Část jeho pamětí poprvé vyšla v r. 1977 v nakladatelství Sixty-Eight Publisher v Torontu manželů Škvoreckých.

Pravda o událostech roku 1945 se dnes nepřekrucuje, to jen v mnohých hlavách zatuhly komunistické mýty, proto tolik křiku. Komunistům se Pražské povstání nehodilo do krámu, do legendy o osvoboditelích Prahy a ostudně se přitom zapomínalo (a zapomíná) na naše vlastní lidi, na hrdiny, kteří bojovali nejen na pražských barikádách, ale snad na všech frontách 2. světové války... A to ani nepřipomínám, jejich tragické osudy po roce 1948.

Mimochodem, napadlo by snad obyvatele pražských Dejvic nebo Hodkoviček mluvit do toho, jaké památníky mají mít v rodné vísce paní Pantlíkové?

17 0
možnosti
Foto

Všechny ty svinstva, které se děly po válce - 50sáta léta, procesy. rok 1968 by se nestaly, kdyby nezačala válka. Za ten !kvalitní" život vděčíme Němcům. Pokud by normálně pokračovala 1. republika, tyto problémy by nebyly a Gottwald by se nikdy nedostal k moci.

7 0
možnosti

"Kdyby" je nesmysl. A kromě toho, kdo nutil bolševický Sovětský svaz, aby nás tady terorizoval? To už na Hitlera nelze svádět. To dělali bolševici z vlastní zvrácenosti.

7 0
možnosti
Foto

Moji rodiče, tety, babičky, mně vyprávěli, jak sovětská armáda zde kradla, loupila, znásilňovala děti, babičky, ženy. Teta z Prahy, Holešovic vyprávěla, že byli schopni znásilnit ženskou i když šla s manželem. Manžela přirazili ke stromu, pod krk mu jeden vrazil odjištěný samopal a musel se dívat, jak mu znásilňují manželku. Pokud se moc bránil, tak jej odstřelili. Máma říkala, že kdyby koza měla šátek, tak ji sovětský voják znásilní.

8 3
možnosti
Foto

Ale jděte... Nejste vy sám nakonec také nějaký "pozůstatek" z války vojny? ;-) To je tu dnes veselo. ;-) (A kolik už měli průšvihů Američané v Afgánistánu?. Válka je válka, někteří neuázánění "bojovníci" se bohužel chovají jako by byli utržení z řetězu. ( A to už od středověku).

4 7
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 21,09
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik