Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Take jsme tam v ten den byli, jenom kratší trasu. Tesák -Hostýn. Moc hezký jste ten náš kraj, popsala.

0 0
možnosti
Foto

Prof. JanSchmidl z r.1747 popisuje řádění Tatarů naMoravě takto:

Roku 1241 se Tataři obrátili na Moravu. Přepadli vojvodstvíopavské, jehož obyvatelé se snažili útěkem na hrad Štramberský a horu Kotoučzachránit. Když se Tatarům nepodařilo Štramberk dobýt, pronásledovali místníobyvatelstvo do nitra území a oblehli horu Hostýn, která byla útočištěm protisíce Moravanů na dobu nejméně tří měsíců. Obležení zoufale prosili PannuMarii o pomoc před nepřítelem a o vodu, které se jim na hoře nedostávalo. NaJejí přímluvu vytryskl pod temenem hory pramen, přihnala se velká bouře, bleskytatarský tábor zapálily a Tataři vidouc marnost svého úsilí, odtáhli kOlomouci. (Král Václav I., když viděl tatarské nebezpečí, snažil se posílithranice Čech a Slezska a také vojsko, kterému velel Jaroslav ze Šternberka. Nepřítel zaútočil na premonstrátský klášter Hradisko, kterývypálil a všechny pobil. Jaroslav se svým nepatrným vojskem čekal na neopatrnost protivníka, protože silou by je nepřemohl. Podařilo se mupřekonat spící stráž a zabít jejich vojevůdce Petu. Tataři bez svého vůdcepodlehli panice a dali se na útěk do Uher.)

Na základě těchto událostí se zrodila úcta mariánská naSv. Hostýně. A jestliže se šířila úcta k ní, pak se uctíval i její obraz na oltáři baziliky, nebo v malé kapličce.

A moje poznámka. Ten pramen čisté a hodně studené vody, který vyvěrá pod temenem Hostýnu tam je. Mě ale bohužel moc neprospěl. Kdysi jsme se za velkého vedra trmáceli příkrou pěšinou z Chvalčova přímo k bazilice, a já, žíznivá, uhřátá jsem se té né chladné vody hltavě napila. Byla opravdu výborná - ale na, druhý den jsem dostala angínu - jako nikdy. :-/ Čili - i zdravá voda se musí pít opatrně... ;-) R^

0 0
možnosti
Foto

Opr.: Mně ale bohužel moc neprospěl. A také omluva za absenci některých mezer mezi slovy, nevím proč se tak stalo.... Díky :-)

0 0
možnosti
Foto

Je tam fakt hezky. Hluboké lesy, čisté potůčky, poutní místo s mohutnou barokní bazilikou, (váže se k ní pověst o vyhnání nájezdníků Tatarů, zpodobněné na obraze za oltářem. ) Přírodní rezervace Čerňava - leží v lokalitě Rajnochovice na svahu hory Čerňava (844 m). ( Hostýnsko-vsetínské hornatina). A i ty názvy jsou kouzelné... Podhradní Lhota, Rusava, Bystřice pod Hostýnem, Osíčko, Loukov, Ratiboř a podobně. Stojí za to se tam podívat. Díky za , nahlédnutí, paní Ludmilo. :-) A škoda Vašeho foťáku, já jsem na ten můj závislá... Rv

1 0
možnosti
LI

Podhradní Lhota, Bystřička - už jen ty názvy - poezie, jak má být. A rovněž jsem tam nikdy nebyla, mám co dohánět. A zakoupit nový foťák, i ten nám zloději ukradli.

Ta naše zem je prostě tak nádherná...

A když je to i hezky popsáno, pohlazení po duši. Díky.

0 0
možnosti
Foto

Viděli jsme ho (2), a váhali jsme, ale bylo už dost pozdě odpoledne, pospíchali jsme domů. Díky za poznámku, pane Ivane... Jo, vody bývalo v Rusavě asi dost - podle písničky "Rusava, Rusava sú samé potůčky, nejeden Valášek namočil papučky..." atd... . ;-)

0 0
možnosti
Foto

I41v10a91n 71M41a98r58e29k

9. 7. 2017 19:18

Karma p.Pantlíková,ale když už jste byli na Rusavě, nebylo na škodu navštívit tamní koupaliště. R^

0 0
možnosti
Foto

Díky Jitko... Doporučuji. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Na Valachy se chystám, bez pořádné rodinné túry si čas dovolených ani nedokážu představit;-)Loni nás vyšlo 23!

0 0
možnosti
Foto

Mirko, díky za výlet do známých a milých míst:-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 331
  • Celková karma 23,40
  • Průměrná čtenost 721x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik