Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I tenkrát kvetly šeříky

Bylo tomu tak pří osvobození Československé republiky  v květnu  roku 1945, je tomu tak i dnes, po 78 letech od konce II. světové války.

Vzpomínám si na 9. květen  pětačtyřicátého roku. Měla jsem tehdy sedm let,  ale tato radostná událost mi zůstala v paměti dodnes.  A doufám že nejen mně, ale i jiným pamětníkům naší obce. 

Násedlovice byly po čtrnácti dnech přímých bojů mez Němci a vojáky Rudé armády osvobozeny dne 24. dubna 1945 -  a 9. května toho roku bylo občanům místním bubeníkem Rudolfem Dobešem oznámeno,  že skončila válka -  a je mír. Všichni se radovali včetně  nás, dětí. Vesele jsme poskakovaly kolem bubeníka strýčka Rudolfa – a některé z nás ho dokonce doprovázely při jeho další obchůzce dědinou, kde oznamoval dalším násedlovským občanům tuto radostnou zprávu. Na tu euforii, která všude zavládla, nikdy nezapomenu.

Po dlouhých  letech  dusivé atmosféry za  německého protektorátu, po šesti letech války  a po čtrnácti dnech přímých bojů  mezi vojáky německé a sovětské armády  v obci - kdy se občané  tísnili  ve sklepech a strachovali se o život, se není čemu  divit.  Lidé v krytech sledovali jak jsou jim ničeny domy, jak umírají  vojáci i někteří jejich  spoluobčané... Za těch čtrnáct dnů bojů a přestřelek padlo v dědině  53 sovětských vojáků, (kolik padlo německých nevím), a bylo zabito 7 násedlovských občanů včetně jedné mladé maminky s malým dítětem v náručí. V obci  bylo  poničeno  mnoho  domů, například na našem „řádku“ po výbuchu  granátu  vyhořelo pět domů, jen ten náš se podařilo zachránit. Jako dítě jsem sledovala tatínka jak vyhazoval  z půdy slámu rozbitou střechou domu a vodou poléval domovní štít.  

Ta úleva po vyhlášení míru byla veliká.  Maminka  tenkrát narychlo ušila  červeno-modro-bílou vlajku a otec ji umístil na poničenou střech chalupy. Tenkrát  jsme byli opravdu všichni vděčni, že nás Rudá armáda osvobodila.

***

Dnes je tomu bohužel jinak, nedaleko  našich hranic zase zuří válka, kterou bohužel začali naši někdejší  osvoboditelé. Jsem ale přesvědčená, že si ji  zrovna jako  tenkrát tak i dnes, obyčejní vojáci, co při ní umírají, nepřejí. Chtějí žít normální život v míru. Proto bychom na ty, kteří tehdy padli za naše osvobození, ať už to byli  vojáci z  východní  ze západní fronty -  američtí, ruští, francouzští,  rumunští, bulharští, anebo i jiných národností, neměli zapomenout... Válku si nepřejí a nezačínají vojáci, ale politici – a to z různých, ale  hlavně z  mocichtivých zájmů. A je také pravda, že proti dobyvačné válce  je třeba se  bránit. 

***

Krátce po osvobození projížděla naší obcí  Násedlovice kolona diplomatických vozidel  s prezidentem Dr. Edvardem Benešem, který se vracel z exilu do  vlasti. My děti jsme stály s panem řídícím a ostatními občany u státní silnice do Brna  a mávaly ratolestmi rozkvetlého  šeříku. Maminka mi tenkrát udělala kytičku z toho bílého,  který zrovna kvetl naproti na stráni pod humny. Pan prezident Dr. Edvard Beneš nám z otevřeného okna  černé limuzíny kynul rukou a jeho choť, paní Hana, se na nás usmívala. Vzpomínám si, že nám pan řídicí říkal: „Děti, jenom mávat, ale kytkou neházet“...  Na ty chvíle  nikdy nezapomenu.

Přeji  vám krásný sváteční májový den,  den, kdy byl po skončení II. světové války vyhlášen v  květnu 1945 v Evropě  mír.                                                                                                              

Rozkvetl

 

Autor: Mirka Pantlíková | pondělí 8.5.2023 12:12 | karma článku: 25,60 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,04 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,09
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik