Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme kdysi cestovali s Fatratourem

Pracovala jsem tehdy v n. p. Fatra Napajedla, v továrně na zpracování plastů, který čítal na 1500 zaměstnanců.  Dnes je jich tam bohužel o polovinu méně.. .  

 

 A to víte, jaké to tenkrát za reálného socialismu  bylo  s cestováním. Na zájezdy a o  dovolené  se jezdilo jen po vlasti české, a když do zahraničí, tak leda na odborářský poukaz do spřátelených zemí, a to jen jednou za pět let – tedy  pokud jste platili řádně příspěvky ROH a byli jste kádrově přijatelní.

A tož  těsně „sametové“ se chtěli všichni zaměstnanci Fatry (včetně mne)  podívat o ciziny, hlavně  do té dosud zapovězené - na „západ.“  Českých cestovek bylo poskrovnu, v úvahu připadal leda Čedok, a to nestačilo. Proto  se vedení podniku Fatra spolu s odbory moudře rozhodlo,  že si zřídí vlastní podnikovou cestovní kancelář s názvem  Fatratour. Tak se i stalo a pro  její potřeby byl zakoupen  i starší autobus značky Karosa. Z tohoto následného  cestování s podnikovým Fatratourem bych se s vámi chtěla podělit  o několik bizarních zážitků.

První   jednodenní zájezd byl   do italských Benátek – a "na otočku."  Brzičko ráno tam a v noci zase zpátky. A proč na otočku? To proto, že nikdo z fatrováků, účastníků zájezdu,  neměl  na delší zájezd, nebo na nocleh v cizině dost peněz v cizí měně.  

Ve čtyři  hodiny ráno  jsme nastoupili  do autobusu s nápisem Fatratour, stojícího před branou Fatry, a vydali se na dobrodružnou cestu.   Zaujala mne  skupinka starších důchodkyň v šarmantních slaměných kloboučcích na  hlavách, vypadaly opravdu roztomile.  Autobus se rozjel směrem na jih, v Mikulově přejel hranice a šupajdil si to  přes Rakousko do Itálie.  To bylo radosti, když jsme konečně dorazili do starobylých Benátek, proplouvali  taxi-lodí Vaporetem po Grandkanále  kolem Zlatého domu až k Dóžecímu paláci,  procházeli se po klenutém „mostě nářků“ Rialto, a přitom jsme se zájmem  pozorovali ladné pohyby fešáckých gondoliérů převážejících turisty na štíhlých gondolách -  i když nikdo z nás neměl bohužel finance si něco takového dopřát. U Baziliky Sv. Marka jsme zase pozorovali hejna stříbřitě šedých holubů,  peroucích se o drobky pečiva, které jim házeli turisté. Pak jsme posedávali na kamenných schůdkách a po prve zkoušeli jak chutná pravá italská zmrzlina nebo piza. Já jsem si dala žampionvou, a nelitovala jsem. 

Moji povznesenou náladu kazila jen zrovna  začínající rýma -  neustále mě štípalo v nose a slzely mě oči...  Ze zájezdu jsme se vrátili pozdě v noci, já se spoustou fotografií, pořízených  na mém zánovním poloautomatu Fujika.

Další náš  zájezd autobusem Fatratour  byl  již delší a odvážnější, až   do Paříže. Ten  byl výborem ROH, zejména jeho předsedou Ivanem J... pečlivě naplánován a připraven.  “Děcka,“ pravil,  "nemějte obavy, všecko bude OK. Průvodce Paříží, plynně hovořícího  francouzsky, jsem již zajistil, bude jím  bývalý profesor uherskobrodského gymnázia pan Lekeš, jídlo a pití si povezeme s sebou.  Zájezd bude opravdu špica, o to se postarám. Tady Mirka (jako já), bude vedoucí zájezdu, její manžel - technik,  který prý jezdí služebně po světě, se vyzná -  bude jí pomáhat.“ „Doufám, že s tím budeš souhlasit,“ obrátil se na mne, „za tu starost ti slevíme z ceny  zájezdu  300 korun.“ Protestovala jsem, ale nebylo mi to nic platné, odboráři si to prý předem odhlasovali.  

Zrovna jak  o Benátky, tak i o  zájezd do Paříže  byl ve fabrice velký zájem, jeho účastníků byl  plný autobus. V zavazadlovém prostoru jsme si vezli kromě kufrů a baťohů i několik beden piva, minerálky, jeden propan-butanový vařič, kostkový cukr, kávu, masové  konzervy, několik pecnů chleba,  rohlíky a dva smaltované hrnce. Ten menší byl na vaření kávy, ten velký, dvacetilitrový, byl po okraj naplněný vepřovým gulášem, který nám uvařili v závodní jídelně.  Povinností každého jednotlivce zase bylo, aby si s sebou vzal ešus,  hrnek na kávu,  a k tomu velkou a malou lžíci.  Tak perfektně  vybaveni jsme se vydali poznávat krásy slavné francouzské  metropole, Paříže. Brzy ráno, po čtvrté  hodině, jsme  vyrazili karosou Fatratour z Napajdel.    

V Mikulově jsme přejeli  přes  rakouské hranice  a hned na prvním dálničním odpočívadle v Rakousku se osazenstvo autobusu začalo dožadovat kávy. Ze zavazadlového prostoru byl vytažen propan-butanový vařič, na něj se postavil hrnec s vodou,  zájemci o kávu vystoupili z autobusu, postavili se do fronty  a já jsem jim do nastavených hrnků zalívala „turka.“ Po skončení této bohulibé  akce se pokračovalo v jízdě.  

Cesta po francouzské dálnici byla celkem příjemná, počasí nám přálo, pozorovali jsme ubíhající krajinu s vesnicemi, s lesíky a loukami, na kterých se pásly ovečky a bělavé krávy... K večeru jsme dorazili před turistický hotel na okraji   Paříže.  Naše  karosa zastavila před ním a všichni z ní vystoupili. Zatím co průvodce zájezdu šel vyřizovat ubytovací formality, ze zavazadlového prostoru byl vytažen propan-butanový vařič, který a byl umístěn v rohu na nádvoří hotelu. Dva maníci přinesli z autobusu červený dvacetilitrový hrnec s gulášem, postavili ho na vařič – a hladoví účastníci zájezdu se svými  ešusy postavily do fronty. Manžel stál u hrnce  a já z něj každému naběračkou  nalévala  guláš do ešusu,  a k němu přidávala po dvou krajících chleba. A to  vše za veselého přihlížení hostů  z oken  hotelu. Připadalo mi to poněkud trapné, ale ne tolik jako manželovi, ten se za tu podívanou, kterou jim poskytujeme, vyloženě styděl...

Ach jo, ale to jsme ještě netušili, jaké nesnáze nás čekají večer. Ten turistický hotel – ubytovna, nám nabídl jen  dva dvojlůžkové pokoje, ty ostatní byly pouze  třílůžkové.  Třetí  lehátko bylo umístěno  nahoře napříč nad těma dvěma.  Rozhodli jsme se, že jeden z těch dvojlůžkových pokojů bude patřit předsedovi  Ivanu  J.   a průvodci zájezdu, a ten druhý mně a mému manželovi.

Všem  se dalo na vědomí, že ubytování je možné jen  po  trojicích, a to v pokoji budou vždy tři muži  nebo  tři ženy, a  proto se musí rozhodnout kdo s kým bude spát. Na zájezdu byly sice většinou manželské páry, a všichni na to přistoupili. Bohužel až na jednu čipernou důchodkyni, vdovu, která si na zájezd přibrala svého přítele.  Ta prohlásila, že  její přítel je nemocný,  bere léky, a ona musí být v noci s ním.   Když jsme s tím nesouhlasili, vytrhla klíč od dvojlůžkového pokoje manželovi z ruky a nechtěla mu ho vrátit.  Manžel se s ní nechtěl přít a ustoupil jejímu požadavku.  A pak nastal problém -  stále nám to  po těch trojicích na pokoji nevycházelo...  

Já jsem se nakonec  na noc přidala ke dvěma dívkám, učenkám z rytebny, ,  a manžel musel vzít zavděk pokoj se dvěma mladičkými novomanžely, kteří si prý do Paříže vyjeli na svatební cestu.  

A jak to dopadlo? Já jsem strávila noc v pohodě, ale manžel? Asi kolem jedné hodiny v noci jsem vyšla ne chodbu (na WC) a co nevidím? Manžel tam  sedí a klimbá v křesle. "Proč tu sedíš oblečený a nespíš?",  ptám se ho. "Ále..." povídá,     "Já mám lehátko nahoře, jako pánbůh tam trůním nad těmi  novomanželi,  a oni pořad nespí, a nespí.. Nechci je rušit - a tak tu čekám až oba konečně usnou."   .Ach jo,  tož tak dopadne člověk, vedoucí zájezdu, když je slušný a ohleduplný k druhým...  

A to je několik  mých bizarních zážitků z našich  prvních zájezdů do „kapitalistické ciziny.“ Nebylo to vůbec jednoduché, jezdili jsme tam bez peněz, bez zkušeností, bez znalosti jazyků. Není se co  divit, že nás, Čechoslováky, tenkrát považovali za „paštikáře,“ za ty, co si  sebou vozí na dovolenou pecny  chleba, masové konzervy, paštiky a řízky.

Ty doby jsou již naštěstí dávno za námi a my se již  od ostatních turistů asi příliš nelišíme. Přežili jsme to – a buďme rádi,  že dnes již nemusíme jezdit do světa jen virtuálně, prstem po mapě.. Ještě aby už  nás ten covid-19 přestal zlobit...

Krásnou letošní dovolenou vám přeji.

 

Benátky - Zlatý dům
Dóžecí palác
Rialto  (Most nářků)
Před Bazilikou Sv, Marka
Kampanella
Ulice s kanálem
S gondolierem
V galerii Orsay
Pod Eiffelovkou
Noční Montmartre (

 

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 8.8.2021 17:11 | karma článku: 19,85 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49 | Přečteno: 455x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 889x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Klaus vystupuje k dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,21
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik