Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A tož, domů to naštěstí není tak daleko…

Jezdit někam daleko na dovolenou, myslím tím někde k moři, nebo do hor, natož na poznávací zájezd se skupinou neznámých lidí, toho jsme si  užili,  to je už  dávno za námi. 

 

 

Plácnout  sebou u moře na pláž a nechat se opékat  slunečními paprsky  jako špekáček na grilu, nebo se plahočit  s těžkým batohem v pohorkách po kamenitých  úbočích vysokých hor, anebo  přidat se v poznávacímu zájezdu ke skupině rozdováděných teenagerů, to už pro nás, seniory, fakt není…  (No jo, možná si  řeknete "kyselé hrozny" - a také máte pravdu). No jo, mládí je pryč, a ani do důchodu už není daleko... 

Člověk chce  ale stále něco vidět, poznat, zažít nějakou zajímavou příhodu, kulturně se vyžít,  a ne po celou dobu jízdy v zájezdovém autobuse poslouchat  chichotání  omladiny, chlapců a děvčat,  kteří se navzájem neustále pošťuchují… Anebo – jen co přijedete na nějaké turisticky atraktivní místo v cizí zemi, namísto aby se dcérky rozhlédly po nějakém muzeu, galerii nebo jiné pamětihodnosti,  okamžitě začnou vyhledávat nějaký krám s módními kabelkami, aby si  nějakou koupily a  pochlubily  se s ní doma svým kamarádkám. Nejhorší  je ale to, že někteří z nich jsou tak netaktní,  že po celou dobu zájezdu opakují:  „Tož, kdepak  máme ty naše seniory, musíme na ně počkat, abychom je někde neztratili - a nevrátili se domů bez nich.. .“  Tož to fakt nesnáším...  Jo,  nemyslete si ale o mně, že nemám ráda mladé lidi... Nejsem žádný morous, mám je opravdu ráda,  jen s nimi nerada jezdím na poznávací zájezdy...  (A také vím, že si nemám na  co stěžovat, v jejich letech jsme nebyli o nic lepší – spíše naopak)...  

A tak jsme se loni s manželem konečně  rozhodli, že naši  dovolenou už nebudeme trávit u moře, na horách, ani na poznávacích zájezdech, ale najdeme si  vždycky  nějaké pěkné, klidné místo -  a nepříliš vzdálené od našeho domova.

Po prozkoumání  různých internetových nabídek jsme se dohodli  na tom, že si objednáme týdenní pobyt v jedné  šikovné chatce v předhůří Bílých Karpat, na Mikulčiném  vrchu. Je tam prý krásný výhled do krajiny –  i  okolí je tam  zajímavé, stojí za to je  prozkoumat.  A navíc – na konci našeho dovolenkového týdne, v sobotu, se v blízkém Starém Hrozenkově,  koná  tradiční  folklorní festival, známé Kopaničářské slavnosti. To by mohlo být  pěkné vyvrcholení naší dovolené.

Dohodli jsme si termín  a po týdnu jsme začali  balit. Největší starostí před odjezdem nám dělaly naše dvě andulky, papoušci vlnkovaní –  Ferda a Adélka. Naše dcera  se nám ale  nabídla,  že se o ně postará. Že je  prý po  čtyřech dnech navštíví, krmítka doplní prosem,  vymění čerstvou vodu a nechá je po bytě prolétnout.

A tak jsme   zabalili a v klidu odjeli... A hezky jsme si té naší dovolené užívali... S ubytováním na chatě, i se stravou jsme byli spokojeni, s výhledem do údolí také.. Z počátku bylo trochu zamračeno, proto jsme se projeli po okolí a navštívili všechna zajímavá místa. Byli i jsme například v Komenského muzeu v Uherském Brodě, podívali jsme se do Žítkové, kde jsme si prohlédli  nízký domek poslední „žítkovské bohyně“ Irmy Gabrielová , (tu knihu o ní  jsem zrovna dočetla), zajeli jsme do Bojkovic na zámek Nový Světlov, navštívili jsme i Suchou Loz, rodiště zlínského radního P. Gazdíka  - a dokonce jsme podívali i na skok do ciziny - přes hranice do první slovenské dědiny,  Drietomy. Tam jsme si v místním konzumu koupili za eura i nějaké sušenky a dva  kornouty  zmrzliny. Chutnala  stejně dobře jako u nás,  za české koruny.

A už jsme se těšili na sobotu, na avizované Kopaničářské slavnosti - na vystoupení folklorních souborů z Čech, Moravy a Slovenska. Měly  být  zlatým hřebem  naší dovolené.

A najednou změna...  V pátek k večeru zavolala dcera  a sdělila nám, že má problém  a  neví jak  ho řešit. Odpoledne chtěla nakrmit naše ptáčky, ale do bytu se nemohla  dostat. Klíčem, který má od našeho bytu, se dveře nedají otevřít.  Ach jo…  Až teprve teď  jsme si vzpomněli, že kvůli zlomenému klíči jsme byli nuceni vyměnit zámek, a dceři  jsme ten nový klíč zapomněli dát.    

Co teď? Zkrátit si o jeden den dovolenou a vrátit se domů?  To bychom bohužel přišli o ty Kopaničářské slavnosti,  na které jsme se tolik těšili… Anebo nechat naše andulky  strádat?  A co kdybychom je po návratu domů  našli „nožkami nahoru?“

Dumali jsme, dumali, a nakonec rozhodli. V sobotu brzy ráno, pojedeme domů, (naštěstí to nemáme daleko)  nakrmíme ptáčky, a pak se zase  rychle  vrátíme  na Mikulčin vrch, abychom ve Starém Hrozenkově stihli začátek Kopaničářských slavností.

A tak se také stalo, všechno jsme díkybohu stihli. Poklidit naše andulky i zhlédnout  vystoupení  národopisných souborů z Čech,  Moravy, Slovenska, dokonce i z Polska a jiných vzdálených zemí.  Folklorní festival byl spojen  i s  poutí, s kolotočemi  a  houpačkami  pro děti, s vídeňským kolem,  se stánky s občerstvením, s dobrým moravským a slovenským vínkem, i  s tradičními výrobky lidových  řemeslníků.  

A tak to nakonec všechno dobře dopadlo, rádi na tu naši  loňskou  dovolenou na Mikulčiném vrchu  vzpomínáme….   

Chaty na Mikulčiném vrchu

 

 

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 19.7.2020 21:02 | karma článku: 19,05 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,27 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik