Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Verdiho opera Nabuccco pod širým nebem

  Nizozemí, jeden ze států Beneluxu, kam  v dnešní době  již díkybohu svobodně cestujeme, nám symbolizují vyobrazení na krabičkách pravého holandského kakaa. 

 

Před lety  jsme tu možnost podávat se tam neměli,   já jsem se do Holandska dostala  až po dlouhém čekání, po dvaceti letech. Navštívili jsme pak s manželem mnoho turisticky zajímavých míst, s kterými jsem vás seznámila  na svém blogu v roce 2017 v seriálu  Obrázky z Holandska.

Poslední z jeho částí s názvem  „Opera Nabucco pod širým nebem,“ ktereý se z blogu omylem vytratil, znovu zveřejňuji: 

***

Asi v polovině našeho holandského pobytu nás naši přátelé mile překvapili. „Zítra vás zveme na operu Nabucco.“ Zprvu jsem to považovala za žert...  Končil červen, začínala doba dovolených, snad i divadelních prázdnin - a pak – neměli jsme na to oblečení… „To nevadí, představení bude pod širým nebem“, pravil náš známý. 

Příští den jsme se tedy po obědě vypravili z Bosche do blízkého města Oisterwijku. Po krátké prohlídce náměstí, kterému dominoval pro Holandsko tak typický cihlový kostel, jsme zastavili na parkovišti u lesa - ale snad to byl jen jakýsi větší městský lesopark. Po lesní cestě jsme se pak  s ostatními návštěvníky dostali k nevelkému amfiteátru, ze všech stran obklopenému vysokými jehličnany. Udivilo mě, že spolu s námi "přišlo"  po lesní pěšině i několik koní -  hnědáků, vedených za  uzdu divadelně okostýmovanými mladíky. Později jsem zjistila, že i ti patřili mezi účinkující.
Nebe bylo od rána zakaboněné, sem tam spadla i nějaká ta kapka, ale nálada v hledišti byla výborná - plna radostného očekávání. Jevištní výpravu tvořila jednoduchá dekorace, znázorňující hradby babylónské. Kolem třetí hodiny odpoledne představení začalo. Hudebníci naladili nástroje, mladý obíbrovaný dirigent zvedl taktovku - a nad vrcholky smrků se vznesly podmanivé tóny světoznámé Verdiho opery Nabucco.  I těžká šedomodrá mračna nad lesem jakoby se překvapením rázem roztrhla, zazářilo slunce - a vydrželo  až do konce představení. Po předehře nastoupili  sólisté i amatérští sboroví zpěváci…  Veliký  aplaus  sklidili hned na začátku představení za strhující, procítěný přednes slavného „sboru ujařmených Židů.“ Nemohu také nevzpomenout na zvláštní pocity, které ve mně vyvolávalo trylkování lesního ptactva,  ozývajícího se v operních pauzách…
Znáte-li děj opery Nabucco, víte, že na konci druhého dějství, kdy babylónský král Nabuchonodozor proklíná svoji dceru Fenenu za zradu, najednou udeří hrom -  a on zešílí. A  tak  se  i stalo... V závěru jeho árie se náhle na jevišti zablesklo - snad to byl skutečný hrom nebo dělobuch, či co... Rána byla tak silná, že jestli babylonský král zešílel jen naoko, koně, pózující zrovna na scéně, by se splašili doopravdy nebýt babylónských vojáků, kteří je pevně drželi   za uzdu.  Operní představení  však zdárně pokračovalo a chýlilo se k závěru.
Drama ujařmených Židů, jak známo, končí šťastně.  Socha pohanského boha Baala se s rachotem zřítila a  židovský národ získal opět svobodu.
Poslední takty této nádherné Verdiho opery dozněly. Obecenstvo vstává a nadšeně aplauduje. Dirigent, sólisté, sbor i hudebníci se děkují divákům, navzájem si podávají ruce, objímají se. Přiznám se, že jsem nikdy nebyla tak stržena závěrem představení. Byla jsem dojata, jak je Holanďané na jevišti i v hledišti spontánně prožívali, a které, i při vší úctě k vážnému námětu opery v sobě skrývalo i prvky humorné...

Překvapilo mě,  že občané města Bosche tolik  holdují ochotnickému divadlu - i opeře. Dozvěděla jsem se, že  zde městské rady podporují kulturní aktivity občanů  například i tím, že ze svých prostředků honorují profesionální umělce, kteří se ochotníkům věnují.  Pro místní podnikatele je prý ctí sponzorovat jak sportovní, tak i kulturní dění ve městě,  odměnou jsou jim úlevy na daních. Je tomu v takové míře i u nás?

***

Pozn.: K napsání dodatku k tomuto  logu mě přiměl článek  pana Martina Faltýna, který ve svém posledním blogu žádal čtenáře o poskytnutí nějakých informací o českém houslistovi panu  Bohumilu Zoulovi, který před časem působil v Semaforu, a objevil se i jako herec - hudebník v některých známých českých filmech. S panem Bohumilem Zoulou jsem se osobně  setkala při představení opery Nabucco v  amfiteátru nizozemského městečka Oisterwijku  v  červenci roku 1989. Fotografie,  které jsem tam tenkrát pořídila, jsem se snažila přidat k seriálu Obrázky z Holandska, ale bohužel se mi to nepovedlo, proto je zveřejňuji zde.  

Vstupenka  na operu Nabucco v Oisterwijku.

                                    

Stavění kulis v amfiteátru

  

Ujařmený židovský lid

      

    

S orchestrem

    

Babylonské vojsko
hudebníci

                 

     

                     

Úsměvy

       

                                                                                                                                                   

                              

                                                                                        

https://pantlikova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=428389

 

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 18.7.2020 18:49 | karma článku: 9,69 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,25 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 887x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik