Letošní první máj

1. 05. 2020 17:22:34
Prožila jsem již mnoho prvních májů, ale takový smutný jako letos, nikdy v životě. Aspoň že nám ty fialové šeříky pod oknem rozkvetly.

Jako venkovské dítě bych První máj málem nezaznamenala, kdyby nebyla od rána slyšet z našeho černého „bakeliťáku“ na poličce v kuchyni spousta bujarých budovatelských písniček a ryčných pochodů, alarmujících občany do prvomájových průvodů. Na moje vesnické spoluobčany ale ta agitace příliš nepůsobila. Pokud svátek prvního máje nepřipadl zrovna na neděli, kterou jako správní křesťané uctívali jako den klidu, většina z nich, sedláků, zemědělců a kovozemědělců vyrazila na pole, humna a záhumenky - a s motykami, rýči, kosami a hráběmi "oslavila" nastávající Svátek práce prací.

Nám, dětem, imponovalo, že svítí sluníčko, že nemusíme do školy a můžeme si s jinými dětmi po celý den hrát na ulici před domem. A také to, že jsou rozkvetlé ovocné stromy, meruňky a broskve růžově, jabloně a trnky bíle, a že keře šeříků jsou plné květů. Jejich bílé a fialové kytice jsme nosily domů, aby potěšily maminku a provoněly náš byt. Nejvíc jsme se radovaly, že přijeli "komedianti" a na našem fotbalovém hřišti stojí řetízkový kolotoč s houpačkami.

Později, jako studentka brněnské školy (ŠUŘ), jsem zažívala veselé prvomájové oslavy v této moravské metropoli. Samozřejmě že se tam konaly i prvomájové průvody, kterých jsme se nikdy nezúčastňovala, naše škola to naštěstí po nás nevyžadovala. Zato jsem bývala v prvomájové odpoledne svědkem vystoupení různých hudebních skupin, cimbálových muzik, folklorních a tanečních souborů, které účinkovaly na náměstích a v městských parcích. (A také prvních studentských májových lásek). .

Z počátku bývaly prvomájové oslavy a atrakce spontánní, ale později se omrzely – byly poněkud vynucené a nudné. Vzpomínám také na jediný, první, a také náš poslední studentský majáles, který se konal v roce 1955 v Brně. Uspořádala ho tehdy naše škola - studenti UMPPRUM, spolu s posluchači fakulty brněnské Architektury. Na jeho organizaci se podíleli i naši profesoři a učitelé. Dali nám tehdy za úkol vyrobit kašírované masky – karikatury všech pedagogických pracovníků školy, což jsme nadšeně akceptovali. Do průvodu jsme si také vyrobili různí hesla a transparenty, s kterými jsme, „omaskovaní,“ obveselovali přihlížející davy lidí na chodníku. Ta hesla byla vůči politikům i tehdejší vládě kritická,což mělo mezi přihlížejícími nebývalý ohlas. Bohužel značný ohlas to mělo i u těch politických činitelů, a to nepříznivý... Důsledkem toho bylo, že studentský majáles byl pro příště zakázán, a už se bohužel nikdy neopakoval.

Po skončení školy, a po nástupu do zaměstnání. jsem se měla, jako ostatní, prvomájových průvodů zúčastňovat – vyžadovali to ale zejména ve větších podnicích, v těch menších se na to tolik nedbalo.

Ve velkém podniku, kde jsem pracovala později, v továrně na zpracování plastů bývaly prvomájové akce pečlivě připravované a organizované. A také přísně sledované - kdo se jich ze zaměstnanců pravidelně zúčastňuje - a kdo je ignoruje. Vše se zapisovalo, nebylo jednoduché se jim vyhnout. A tak jsme si s kolegyní vypracovaly metodu "jednou ty a podruhé zase já." Domluvily jsme se, že se budeme střídat. Jednou půjde do průvodu ona a omluví mě že jsem nemocná, podruhé omluvím zase já ji. A tak jsme to společně zvládly. Obě jsme dojížděly ze Zlína - a jezdit do N... ve volný den se nám opravdu nechtělo.

V tomto velkém podniku se prvomájový průvod připravoval několik měsíců dopředu. Naplánovalo se i profesionální vyrobení hesel, ale hlavně se v dílnách vyrobila spousta plastových nafukovacích mávátek, (na způsob nafukovacích plastových hraček, která se tam vyráběly). Těch nafukovacích bílých, žlutých, oranžových sluníček, červených hvězdiček a květinek musilo být tolik, aby se dostalo na všechny účastníky průvodu. Nikdo ze zaměstnanců proti tomu neprotestoval, protože těm, co byli z venkova přišly ty dřevěné hůlky od nafukovacích mávátek vhod, posloužily jim pak doma k přivazování keříků rajčat.

Těm dobrovolníkům, kteří se uvolili, že půjdou v čele průvodu a ponesou vlajky a velké transparenty, bylo po prvomájové akci vyplacena odměna 50 Kč, takže se vždy nějací zájemci našli. Vzhledem k tomu, kolik se na přípravu prvomájových akci vynaložilo peněz a energie, výsledek byl neadekvátní, ba přímo směšný. Průvod se po ránu seřadil na nádvoří fabriky, kolem deváté vyrazil z brány, přešel po mostě přes řeku Moravu a skončil na náměstí, které je od té tovární brány vzdálené asi tak 400 metrů... Na náměstí pronesl nějaký politický činitel z tribuny krátký projev, pak z amplionů zazněla internacionála,a tím celá prvomájová manifestace skončila a lidé se rozešli. Odpoledne se v parku konaly různé atrakce pro děti, ve stáncích se prodávalo občerstvení – prostě tak, jak už to při takových akcích bývá. Mně to nikdy nechybělo, na prvního máje jsme pravidelně jezdili na nějaký výlet. Nejdříve s dětmi nebo s malými vnuky, později s manželem sami.

Po roce 1989 jsme se již žádných prvomájových akcí nezúčastňovali, i když před tím jen sporadicky.

Naše první máje bývaly rozličné, ale ten letošní – korovinarový, je opravdu unikum. Ani hudba, ani průvody, ani demonstrace, ani jiné „zajímavé“ atrakce - případně nepřístojnosti... NUDA. Prostě, každý si musí ten letošní první máj užít podle sebe, možná doma se svými nejbližšími. Mně to nevadí, prvomájových oslav, zejména těch organizovaných, kterým jsem úspěšně vyhýbala, jsem si užila za ta léta až dost..

Dnes, na prvního máje, mě po ránu potěšil májový deštík, který zavlažil moje čerstvě zasazené pelargonie, po poledni zase hřejivé sluníčko, které rozjasnilo od rána zataženou oblohu. A večer si udělám také pěkný - udělejte si ho i vy. Přála bych si, aby se nám během těch následujících květnových dnů podařilo vypudit toho nepříjemného, protivného vetřelce - koronavira, která nám všem již delší dobu otravuje život, a kazí náladu. Už je opravdu načase.

Přeji vám krásný prvomájový den – s láskou - a polibkem pod rozkvetlým stromem.

Autor: Mirka Pantlíková | pátek 1.5.2020 17:22 | karma článku: 15.15 | přečteno: 409x

Další články blogera

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 899 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Bitva u Slavkova - něco o nejslavnější napoleonské bitvě

Tímto článkem navazuji na výborný fotoblog pana J. Šiši, kterým slovy i fotografiemi dokumentuje tradiční vzpomínkovou akci Bitvy tří císařů ve Slavkově u Brna.

10.12.2023 v 20:21 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 269 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Jitrnice, křen a zelí, ovar, jelita

abychom se dobře měli, jezme dosyta... Dnes byla v Praze velká demonstrace, ale demonstrovalo a stávkovalo se po celé republice, a většina z nás považovala tento odborářský protest proti vládě za docela oprávněný.

27.11.2023 v 19:49 | Karma článku: 17.15 | Přečteno: 446 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.30 | Přečteno: 232 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 1469 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 468 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 328 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 714

Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...