Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas vánoční nastal

- dárky nám přichystal... V neděli jsme po prve v tomto roce rozsvítili svíčky na adventním věnci a ten druhý jsme pověsili na dveře do našeho bytu. 

To aby naši  sousedé, i příchozí,  věděli, že začíná adventní čas,  který pro nás znamená období klidu, a ten přejeme všem, kteří k nám přicházejí.

Advent

Vánoční svátky jsou téměř jedinou českou tradicí, která se u nás ještě masově  dodržuje, nehledě na to, že  jsou  bohužel  vlivem různých reklam značně zkomercializovány, a někteří z nás tomu  tlaku komerce a reklam podléhají. Věřím ale,  že  větší část naší veřejnosti je vnímá tak, jak je v minulosti vnímali  naši  předkové… Jako radostnou událost narození Krista, narození dítěte v Betlémě, které  jednou spasí svět, obětuje se za něj - za všechny jeho hříchy. Krásná představa i naděje, i když ji velká část z nás, ateistů, nebere vážně. Nádherná představa - i tradice... A proto, jako tenkrát před dvěma tisíci lety chudí pastýři přinášeli dárky dítěti v jeslích,  tak se  i  my o Vánocích obdarováváme navzájem. A nezáleží na tom  jestli je dárek velký nebo  malý, hlavně že je darovaný z lásky.

Vzpomínám  na Vánoce, které jsem jako dítě slavila v kruhu naší tehdy čtyřčlenné rodiny v době protektorátu - a za války. Tehdy opravdu ničeho nebylo, všecko zboží spolykala německá válečná mašinérie, regály v obchodech byly prázdné. Nebylo ani dětské oblečeni, maminky přešívaly mladším dětem šaty po těch starších, sehnat od překupnice načerno kousek látky na šaty,  nebo svetřík,  stálo rodiče i dvě vykrmené husy. Peníze tehdy neměly žádnou cenu. Jak vypadá čokoláda nebo pomeranč jsme my, děti, vůbec nevěděly.

Ale na Vánoce jsme se těšily vždycky, i když bývaly skromné. Vánoční jedlička poslaná strýčkem z Valašska, ozdobená několika skleněnými baňkami, ověšená bílými „křapáky“ upečenými maminkou z bílkového těsta, a ozdobená barevným papírovým řetězem, vyrobeným našimi dětskými ručkami, byla naší chloubou. A když na ní tatínek po štědrovečerní večeři rozsvítil svíčky - to  byl přímo zázrak, nejkrásnější stromeček na světě. A pod stromečkem  několik dárků od Ježíška, ale než jsme  je rozbalily, spolu s rodiči jsme se pomodlili a zazpívali Ježíškovi nějakou vánoční píseň a koledu.

Vzpomínám si, že i když  jsem se na Vánoce vždycky těšila, jedny jsem  obrečela. Mezi mými dárky pod stromečkem nikdy nesměl chybět jediný, pohádková knížka. A tenkrát  balíček, který by vypadal jako zabalená kniha, chyběl.  Namísto něho tam ležel objemnější měkký balík, zabalený v hedvábném  zeleném papíře… Když jsem ho rozbalila, vykulila se z něho vínově červená sametová látka na šaty. Dala jsem se do pláče - a nebyla k utišení. Marně mi rodiče tvrdili, že je to velmi drahý dárek, a že Ježíškovi dalo jistě hodně práce než ho sehnal... A že mi maminka  z  té  látky brzy ušije krásné  šatky se žabkami, takové, jaké má moje sestřenice Naďka.. Všechno bylo marné, moje zklamání bylo veliké… Však po týdnu mi tatínek z Moravské Ostravy, kde tehdy pracoval, přivezl  knížku, Karafiátovy Broučky. Prý ho Ježíšek potkal na rynku, a tu knížku mi prý posílá - když jsem si ji tolik přála. To bylo radosti…   

Takže - slavit Vánoce, anebo ne?  My, dospělí, máme na vybranou, jestli tradici Vánoc udržovat, ale co se týká dětí - jednoznačně ano. Už i kvůli tomu, aby - až budou dospělé, měly na co vzpomínat... Tak, jako my  vzpomínáme dnes.

A nezahrnujme děti o Vánocích hromadami dárků, ale darujme jim jen takové, které je opravdu potěší…Tak, jako ten, který kdysi dávno  potěšil mne. Obrázková knížka Broučci od  spisovatele  Jana Karafiáta. A věřte, že je mi tato kniha ze všech dětských knížek, které jsem kdy dostala, dodnes nejmilejší...

 

Broučci

 

Autor: Mirka Pantlíková | úterý 4.12.2018 5:59 | karma článku: 12,41 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,27 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována, na eurokomisaře, nechtěla Nerudová říci, zda jí „Nepost zajímá

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:47

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik