Matouš, Marek, Lukáš, Jan…

21. 10. 2018 17:45:39
Jak se tak koukám kolem sebe, vidím na ulicích víc kočárků než jich bylo před nedávnem - a to je neklamné znamení, že u nás demografická křivka stoupá, že se u nás zase konečně rodí víc dětí - kluků i holčiček.

Že by po tom boomu „Husákových dětí“ nastal téměř po padesáti letech boom „Zemanových “ dětí? To asi těžko, prezident Zeman na tom žádnou zvláštní zásluhu nemá... Spíš je to tím, že se poslancům povedlo „zreformovat“ zvýšení a čerpání finančních dávek na mateřské dovolené tak, aby to líp vyhovovalo mladým rodinám, a ty se pak rozhodly mít větší rodinu, nebo aspoň aspoň dvě děti. Považuji to za rozumné řešení, které je výhodné jak pro stát, tak i pro tu rodinu samotnou. Mít děti je pro dva mladé lidi, kteří chtějí spolu žít, přece normální, a nezůstat jen u jednoho dítěte je nejen pro ně, ale i pro to prvorozené dítě (aby mělo sourozence), žádoucí. Říkávaly naše babičky, že “mít jen jedno dítě je tak leda pro strach" - a měly pravdu.

Když tedy nastane ta radostná událost a žena otěhotní, začnou nastávající rodiče přemýšlet o tom, jaké dají svému potomkovi jméno. V minulosti to asi bývalo jednodušší, podívali se do kalendáře, a které jméno se tam v blízkosti dne narození syna nebo dcerky vyskytovalo, takové jim dali. Anebo jim u dalších dětí poradil při křtu pan farář. Bývalo zvykem, že prvorozený syn dostal jméno po otci a dcera po matce, nebo je dostali po někom z blízkých příbuzných. Anebo po nějaké známé osobnosti. Všimla jsem si, že u nás na vesnici, v době za Rakouska-Uherska, bylo například velmi populární jméno Marie, Terezie, Josef, František, Rudolf - rodiče dětí zřejmě inspirovala křestní jména tehdejších rakouských panovníků - a později, za první republiky, zase jméno Tomáš, po prezidentu T. G. Masarykovi. Samozřejmě i jména biblická, a jména různých "svatých," uvedená v kalendáři.

A jak to bylo u nás v rodině? Když se nám narodil syn, dali jsme mu jméno Miroslav (po mně. ale možná i po králi Miroslavovi z filmu Pyšná princezna), pro jméno dcery jsme si vybrali jméno jedné herečky z tehdy velmi populárních francouzských filmů. Před narozením vnuků naše dvě mladé rodinky jejich předpokládaná jména před námi dlouho tajily - a světe div se... Nejstarší vnuk dostal jméno po tátovi - Miroslav, a pro ostatní naše čtyři vnuky, jejich rodiče vybrali jména tradiční, biblická, taková, jaká se u nás dávají dětem odedávna. David, Petr, Tomáš, Lukáš... A dnes, kdy se naše rodina rozrůstá o pravnoučátka? Také chválím - proti dívčím jménům Natálka, Nikolka, Karolinka, Markétka, Kristýnka, Viktorka, ani proti těm chlapeckým jménům - Matouš, David, Samuel, nemám žádné výhrady (stejně by mi to nebylo nic platné...) Nemám ale také nic proti poněkud neobvyklému jménu Maxim - i to se v dřívějších dobách dost používalo... Vždyť i bratr mé babičky, můj prastrýc, se jmenoval Maxmilián, říkali jsme mu strýček Max.

(Ta jména, která jsem zde uvedla, se samozřejmě netýkají jen naší blízké rodiny, ale i rodiny širší, bratranců, sestřenic, jejich dětí, vnoučat a pravnoučat).

Takže je vidět, že i když se svět stále mění, - co se týká výběru křestních jmen dětí zůstává spíš konzervativní. Nedávno nás v České televizi informovali, že nejpopulárnější jména, které dnes rodiče dávají rodiče dětem, jsou pro holčičky Eliška a pro chlapce Jakub. Pěkná jména, která se hodí ke všem českým příjmením. Ale - stejně nezáleží ani tolik na jménech, jako na tom, aby naše děti vyrůstaly v laskavé péči rodičů - a také v klidné, pohodové zemi. A to už záleží hlavně na nás, dospělých.

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 21.10.2018 17:45 | karma článku: 16.31 | přečteno: 666x

Další články blogera

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 899 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Bitva u Slavkova - něco o nejslavnější napoleonské bitvě

Tímto článkem navazuji na výborný fotoblog pana J. Šiši, kterým slovy i fotografiemi dokumentuje tradiční vzpomínkovou akci Bitvy tří císařů ve Slavkově u Brna.

10.12.2023 v 20:21 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 269 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Jitrnice, křen a zelí, ovar, jelita

abychom se dobře měli, jezme dosyta... Dnes byla v Praze velká demonstrace, ale demonstrovalo a stávkovalo se po celé republice, a většina z nás považovala tento odborářský protest proti vládě za docela oprávněný.

27.11.2023 v 19:49 | Karma článku: 17.15 | Přečteno: 446 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 21.48 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 7.87 | Přečteno: 162 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.02 | Přečteno: 9135 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 427 | Diskuse
Počet článků 328 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 714

Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...