Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme spáchali striptýz

A tož také vzpomínka na jedno rozvernější téma. Začnu ale od začátku. Moje první zaměstnání, vedoucí výtvarných kroužků v Domě pionýrů a mládeže mě příliš nenadchlo - i když se mi práce s dětmi docela líbila.

Děti chodily do kroužků rády, nejvíc si však oblíbily kroužek maňáskový. Jako první jsem si s těmi mými třeťáky nastudovala pohádkovou hru  O  Budulínkovi. O tom jak byl neposlušný, otevřel dveře chaloupky chytré lišce, která mu slibovala, že když mu otevře a dá mu ochutnat hrášku, povozí ho za to na ocásku. Ona ale byla potvůrka mazaná, podvedla ho. Když se posadil na ten její ocásek, otevřenými dveřmi vyběhla z chaloupky a odvezla milého Budulínka do lesa a strčila ho do nory za svými nudícími se liščaty, aby si prý  měly s kým hrát. No, nakonec to díky chytré Budulínkově babičce a dědečkovi, kteří ho měli zrovna doma  na hlídání, dobře dopadlo. Dědeček si vzal housličky, babička bubínek, a protože věděli kde má liška v lese noru, šli tam a u jejího vchodu zahráli a zazpívali písničku, kterou si dědeček cestou složil: „Hrají, hrají housličky, bubnuje bubínek, jsou tam čtyři lištičky, pátý Budulínek.“  Lišky byly zvědavé kdo to tam tak pěkně hraje  a  jedna po druhé vystrčily z nory hlavy. To neměly dělat, dědeček s babičkou je všechny postupně šikovně pochytali, strčili je do jutového pytle a ten pevně zavázali. Pak pytel odnesli a vypustili je  daleko v lese. Ty pelášily… A pak  prý nejsou ti důchodci aktivní - a málo vynalézaví…  

***

Ale vraťme se k tomu mému avizovanému striptýzu. Když už to tak dopadlo a já jsem kvůli tomu věčnému, nekonečnému kádrování, politickému prověřování a ranním desetiminutovkám z pionýráku  odešla a našla si jiné zaměstnání v Krátkém filmu ve Zlíně - Kudlově, cítila jsem se tam jako v ráji. V Grafu, v odd. kresleného triku, kde nás  bylo i se snímačkami a vedoucím jenom  devět,  byl klid a pohoda… Žádné kádrování a prověřování, žádné ranní politické desetiminutovky se zkoumáním našich politických aktivit. Náš šéf Josef Prošek kudy chodil, tudy si pobrukoval nějakou písničku, někdy i nějakou  tu "sprostonárodní," dokonce jsme tam pravidelně  každé poledne  poslouchali ze žluté bedýnky rozhlasu po drátě i nejnovější hity rádia Rundfunk.  A také jsme si ve volné chvíli prohlíželi různé reklamní katalogy západoněmeckých supermarketů, kterými  zásobovali naši spolupracovnici Hedvičku její dva bratři, žijící v NSR. Oproti Domu pionýrů a mládeže to tam bylo docela prima.

V Krátkém filmu na Kudlově se tehdy vyráběly různé populárně vědecké filmy, ke kterým se  v našem oddělení  Grafu vymýšlely a snímaly snímací kamerou  různé filmové triky, titulky a  jiná  podobná hejblátka. Tehdy se tam například vyrobil i filmový klip a znělka k televiznímu Večerníčku  s animovanou kresbou výtvarníka Radka Pilaře. (Ta "večerníčková"  znělka  ještě dodnes každý večer běží na televizní obrazovce).

V dnešní době všechny filmové triky lehce zvládne digitální kamera s počítačem, ale tenkrát se všechno provádělo ručně. Tak například filmové znázorňování krystalizace tekuté oceli (k filmu téhož jména), při jejím zpracování ve vysokých pecích. Na první ultrafán, průhlednou folii, jsem  štětečkem nakreslila první krystalky oceli, na další folii, která se kolíky „přikurtovala „ na tu první, jsem přimalovala totéž, ale o milimetr větší – a tak na další a další ultrafán, až jich bylo na sobě  někdy i padesát. Pak se  kresby odnesly snímačkám, ty ji postupně jednu po druhé, okýnko po okýnku, nasnímaly pomocí snímací kamery na film, aby  při promítání filmu vznikl  dojem, že krystalky oceli postupně samy dorůstají. Při malování, ale i snímání, to vyžadovalo velkou trpělivost, ale i čistotu, protože stačila drobná snítka, drobeček suchého chleba, nebo i nepatrné zrnéčko písku, které udělalo na povrchu hladké ultrafánové folie rýhu -  a při promítání na filmovém plátně se objevil šleh, který filmový záběr úplně znehodnotil. Musel se  pak nasnímat úplně znovu. Nasnímaný filmový materiál se  z Grafu odnášel  do protější budovy, Filmových laboratoří, k dalšímu zpracování.

Kdysi jednoho z nás, grafiků, napadlo, že si na snímací kameře nasnímáme striptýz. Namaloval na ultrafán  drobnější  ženskou figurku, (stylizovanou postavičku ženy), na další ultrafán namaloval dvojdílné černé plavky, které ji snímací kamera postupně pomalu jakoby sundávala - až v posledním záběru zůstala  ta  ženská postavička  úplně nahá…Těšili jsme se na výsledek, ale dopadlo to  přímo katastrofálně. Nějaké „bystré očko,“ které mělo ve filmových  laboratořích střežit politickou  a  mravnostní nezávadnost filmových materiálů, si těch několika metrů filmu všimlo, snaživě to nahlásilo na patřičná místa, a byla  z  toho pořádná polízanice. Začalo vyšetřování, ale hlavně plno řeči,  že prý se v Krátkém filmu na Kudlově natáčí zakázaný striptýz.  Ach jo… Nejvíc si to  ale schytal náš tehdejší šéf oddělení, Josef Prošek, který přitom o té naší akci neměl vůbec tušení. Ten měl tehdy na příslušném oddělení co vysvětlovat. Vzpomínám si, že nám tehdy všem vynadal - prý jsme “pěkní volové…“ 

Tož tak… Aspoň vidíte, jak to tenkrát chodilo. Dnes je málem v každém časopise, téměř na každé plakátovací ploše žena v "Evině rouchu" - a tenkrát  i za  takové  docela nevinné žertíky hrozil postih. No jo, byly časy, byly - a dobře, že minuly…

 

Pohled ze zlínských  Filmových atelierů na sídliště Jižní Svahy

Bližší informace o zlínských Filmových atelierech v současnost (i minulosti):

https://zlin.idnes.cz/historie-soucasnost-a-budoucnost-filmove-ateliery-ve-zline-plg-/zlin-zpravy.aspx?c=A160520_2247496_zlin-zpravy_ras

https://zpravy.idnes.cz/zlinske-ateliery-se-promeni-v-hollywood-bude-to-stat-800-milionu-pv7-/domaci.aspx?c=A110211_1530745_zlin-zpravy_sot

 

Autor: Mirka Pantlíková | čtvrtek 20.9.2018 17:24 | karma článku: 13,61 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,26 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 887x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik