Na zlínském vánočním trhu

10. 12. 2017 20:57:46
V sobotu dopoledne, den před druhou nedělí adventní, jsem měla v úmyslu věnovat se vánočnímu úklidu, umývat okna a prát záclony, ale nakonec jsem si to rozmyslila.

Po ránu bylo venku zamračeno, ale nepršelo - ani nesněžilo, a chodníky nebyly kluzké, ani zledovatělé.

Jo, když jsme byli děti, anebo nám bylo kolem dvaceti, to jsme se na ledovku docela těšili, ale dnes, když je nám šedesát – a víc? Dnes je již panečku sklouznutí, i uklouznutí, na pováženou, člověk by se kvůli momentu neopatrnosti nerad dostal na úrazovku. A tak hlavně kvůli tomu jakž - takž přijatelnému počasí jsem navrhla manželovi vydat se zase jednou do města na „vánoční trhy.“

Manžel souhlasil - a tak jsme před desátou vyrazili do města. Na náměstí Míru nás přivítal vánoční strom - modrými žárovečkami osvícený pěkně rostlý vysoký smrk. Ten toto náměstí, jako jeho součást, „zdobí“ po celý rok, a proto mají zlínští radní po starosti, nemusí shánět nějaký vánoční strom jinde. Poblíž střídmě ozdobeného smrku nechali postavit malou provizorní dřevěnou zvonici se zvonem, na který si každý návštěvník trhu může zaklinkat. Tato atrakce se líbí hlavně dětem, kterými je vesele využívána. Bim - bam, jeden z malých „zvoníků“ mi dovolil, abych si ho při tom tahání za provázek vyfotografovala.

Pak jsme se zastavili u Betléma, který je zdejší tradicí... Vzpomínám, že dřív v něm představovaly Svatou rodinu živí lidé (i ovečky tam kdysi pobekávaly), ale v posledních letech, Svatého Josefa, Pannu Marii, Ježíška a pastýře, pískajícího na píšťalu, představují sochy vyřezbované z lípového dřeva. A tak i nějakou tu kravku, ovečky a ovčáckého psa... Vzadu za Betlémem, u vánočního smrku, vykukuje velký bílý anděl – asi archanděl Gabriel - Zvěstovatell, který mi svou vizáží tak trochu připominal strašidelnou „bílou paní...“

V dřevěněných stáncích ozdobenými vánočními girlandami byla všehochuť lidových výrobků - od prací keramiků, košikářů, výrobců drobných textilních a kožených předmětů, sklářů, papučářů, kovotepců, až po perníkáře, vystavujících různé vánoční figurky a perníková srdce... Převládaly tam ale stánky s různými poživatinami, jako bylo různé vánoční cukroví, perníky, domácí trdelníky, koláče, valašské frgály, štramberské uši, "pravé" maďarské langoše, bramboráky, ale i zabíjačkové lahůdky – jitrnice, tlačenky, opékané klobásy a podobně. Stánky s občerstvením nás zase lákaly na kávu, na bylinkové čaje, ale hlavně na svařáky z červeného i bílého vína, a na různě ochucené punče. Samozřejmě jsme neodolali a pro zahřátí jsme jeden z těch výborných, horkých vánočních punčů ochutnali. A k tomu jsme přikusovali velký křupavý bramborák, právě vytažený z horkého oleje. Ňam...

Ještě než jsme se opět vydali na trolejbusovou zastávku, zastavili jsme se ve velké prodejně knih na náměstí, kde jsme trochu provětrali peněženku zakoupením několika pěkných knih pro naše blízké. (Doufám, že si aspoň některé z nich stihnu do Štědrého dne přečíst. Je to můj osobní „ježíškovský" zvyk - darovat je trochu použité, mírně „očtené“). Těším se zejména na knihu od Oty Pavla (a o něm), Povídky v šuplíku.

Domů jsme se s manželem vrátili po poledni, uvařili jsme si kafíčko a pochutnali si na trubičkách z lístkového těsta „od babičky,“ jak to bylo na stánku psáno. Byly dobré.

Odpoledne jsem si na fotoshopu upravila fotografie - a i když nejsou nijak vynikající, snad tamější atmosféru trhu vystihly... Se sluníčkem a modrým nebem by byly samozřejmě barevnější a pěknější, ale co naplat, jeden si nevybere... Snad to bude příští rok o zlínských vánočních trzích lepší...

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 10.12.2017 20:57 | karma článku: 11.44 | přečteno: 572x

Další články blogera

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 899 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Bitva u Slavkova - něco o nejslavnější napoleonské bitvě

Tímto článkem navazuji na výborný fotoblog pana J. Šiši, kterým slovy i fotografiemi dokumentuje tradiční vzpomínkovou akci Bitvy tří císařů ve Slavkově u Brna.

10.12.2023 v 20:21 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 269 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Jitrnice, křen a zelí, ovar, jelita

abychom se dobře měli, jezme dosyta... Dnes byla v Praze velká demonstrace, ale demonstrovalo a stávkovalo se po celé republice, a většina z nás považovala tento odborářský protest proti vládě za docela oprávněný.

27.11.2023 v 19:49 | Karma článku: 17.15 | Přečteno: 446 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 188 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 21.69 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 534 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.14 | Přečteno: 189 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.38 | Přečteno: 9295 | Diskuse
Počet článků 328 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 714

Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...