Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínka na Paříž 1968 (2)

Během dalších dnů jsme se dostali  na všechna vyhledávaná místa. Prošli jsme se po hlavním pařížském bulváru Champs - Elysées, kde po nedávných studentských demonstracích v létě 1968 byly  poničené platany, 

pozorovali jsme  hukot projíždějících aut  kolem  Vítězného  oblouku, i hejna holubů, kteří se tam producírovali a vůbec jim to nevadilo.  Prošli jsme se kolem kostela s antickými sloupy v průčelí Madeleine, nakoukli   do budovy Pařížské opery  a obdivovali interiér vstupní haly, zejména nádherné fresky malíře Marka Chagalla.

V rozlehlé  Galerii Louvre jsme  byli schopni absolvovat pouze dvě  etáže, oddělení renesance  a klasicismu. Byli jsme tam od rána až do pozdního odpoledne,  víc by naše nohy nezvládly, i když tam byly pro unavené návštěvníky rozmístěny sedačky.  Stála  jsme před nejvýznamnějším obrazem galerie, Monou  Lisou od Leonarda da Vinci. Obraz  byl z bezpečnostních důvodů chráněn neprůstřelným sklem a řetězem, aby od něj diváci udržovali odstup. Byla jsem překvapena  rozměrem obrazu, představovala jsem si, že je větší. 

Katedrála Notre Dam

Dalšího dne jsme se navštívili  pařížskou katedrálu  Notre - Dame,  a  já si tam představovala chudáka Quasimoda, jak se tam spouští po  laně – aby  osvobodil z pranýře krásnou cikánku Esmeraldu -tak,  jak o tom psal ve svém slavném románu  Chrám matky boží Viktor Hugo.  Uvnitř chrámu jsem  si vyfotografovala  i  barevnou vitráž kruhového gotického okna - ale bylo to  proti světlu a barvy skleněných výplní mi na snímku vyšly bohužel velmi nevýrazné. 

Z  vyvýšeného náměstí Trocadéro,  s  jezdeckou sochou   maršála  F. Fosche,  jsme se potěšili pohledem  na „pařížskou dámu,“  Eiffelovu věž, kterou jsem později dole,  pod   jejími vysokými kovovými oblouky  fotografovala, a pak se  jí pokusila nakreslit rudkou a barevnými křídami. 

Nenechali jsme si ujít ani návštěvu komplexu budov pařížské Invalidovny se zlatou kopulí,  s vojenskou kaplí a hrobkou  Napoleona Bonaparte. Uvnitř kaple byly po stranách umístěny  řady vlajek, které  ve svých bojích ukořistila francouzská armáda. Byly tam  mezi jinými  vlajky anglické, turecké,  japonské, ale i německé s hákovými  kříži, získané v bojích za Druhé světové války.  Některé z nich byly různě  poničené, nebo ohořelé. 

Navštívili jsme i nejvýznamnější  pařížský hřbitov Montparnasse, kde odpočívají nejslavnější muži a ženy Francie… Nachází se zde zhruba 35.000 hrobů, některé mají skromné pomníky, jiné vznešené hrobky.. Postáli jsme u některých z nich. 

Další zastávkou, kterou jsme si  nemohli (už i kvůli zvědavosti)  tenkrát nechat  ujít, byla  pařížská "hříšná čtvrť  "Pigalle  se svými nočními podniky, kabarety,  sexšopy a  „uličkami lásky.“  Když jsme  (omylem) vkročili  do jedné z nich, byli jsme  svědky scény jak policajti „drátují“ jakéhosi maníka, zřejmě pasáka některé ze zdejších "děv."  Dotyčná hájená dáma  vřískala  jako siréna.  Co nejrychleji jsme se odtud vzdálili…

Rušnou ulicí jsme pak vystoupili nahoru, na kopec  Montmartre,  stále obléhaném malíři  a turisty. Jedni malovali,  druzí jim nakukovali přes ramena, ti movitější turisté, si občas  i nějaké dílo  od nich koupili. Některé  obrazy byly velmi zdařilé. My jsme si od jedno po ho (také) umělce, Číňana, nechali  vystříhat z černého papíru siluety našich  obličejů. Ta  manželova, který má výraznější profil, se mu  povedla. 

Návrší Montmartre vévodí  bělostná, vznešená  bazilika Sacré - Coeur,  před kterou se srocovaly  skupinky turistů, vzbuzujících  zájem  místních fotografů.

Když jsme se vraceli po Pigalle a  míjeli známý noční podnik, kabaret Moulin Rouge  (s upevněnými rameny větrného mlýna), vyběhl z něj  olivrejovaný  portýr a lákal manžela dovnitř.  Jakmile ale postřehl, že v jeho závěsu kráčím  já, pravil -  „ ó pardon, vy máte dámu…“ -  slušně se mu omluvil.

Zastavili jsme se i u Seiny, u stánků bukinistů, nabízejících staré knihy, historické mapy,  tisky, drobné grafiky umělců, ale  i  studentské kresby  a  různé antikvární záležitosti.  Koupila jsem si tam několik grafik, ale  jeden grafický list je mi obvzvláště milý - pohled na podzimní  Montmartre. Tento drobný barevný obrázek mi připomíná místo, kde se od minulosti scházela "pařížská bohéma," spisovatelé a malíři.

Nenechali jsme si ujít ani návštěvu starého  pařížského  tržiště, kdysi známého pod názvem „břicho Paříže…“ To  bylo později  zrušeno a nahrazeno tržištěm novým, moderním.  V létě 1968 však  ještě existovalo. 

Více  jsme toho za těch deset dní už bohužel nestihli. Prohlídku zámku Versailles,  sídlo francouzských králů, kterou jsme také plánovali,  jsme z časových důvodů musili vynechat, ale dohodli jsme se, že ji uskutečníme až pokud možno co nejdříve. Vzhledem k následujícím politickým událostem  u nás, již k tomu bohužel nedošlo. Zámek  Versailles jsme sice navštívili, ale  mnohem později, až za 21 let - po roce 1989. 

Pokračování

Paříž 1968, Vítězný oblouk

 

Autor: Mirka Pantlíková | pátek 25.8.2017 10:37 | karma článku: 11,07 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,04 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,09
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik