Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínka na Paříž 1968 (1)

Jak to bylo před rokem 1989 s výlety do zahraničí, zejména na „západ,“ pamatujeme si my starší ještě velice dobře. Takové věci se nezapomínají.

Manžel se sice  jako projektant NC strojů, občas do zahraničí  na opravu  nějakého stroje dostal,  ale mně to bylo odepřeno. A přitom  jsem po tom  toužila.  Až jednou, v roce 1968,  se konečně našla cestička jak  mému  přání vyhovět. Po několika  služebních  cestách  na opravu importovaných mašin se mu konečně podařilo z diet  našetřil nějaké groše v tvrdé měně, které  by mohly stačit  na  krátký pobyt  ve Francii.  Ale mělo to  háček. Vyjet se tam dalo  leda  na pozvání. Nakonec se vyřešilo i to. Požadovaný zvací dopis do Paříže nám byl poslán prostřednictvím jednoho francouzského technika, s kterým se  setkal na strojírenské výstavě...  (Podotýkám, že toho hodného člověka jsem nikdy neviděla). 

Všechno klaplo, muž se tím zvacím dopisem  a  uspořenými valutami z diet  u soudruhů prokázal a oni nám  výlet do Paříže blahosklonně povolili. Je třeba ale připomenout,  že to bylo v létě 1968, v době takzvaného „pražského jara,“ v době jakéhosi uvolnění poměrů  v ČSR.

Jakmile jsme získali souhlas k výjezdu, bleskově jsme vše zařídili, děti  odvezli na 14 dní na venkov k babičce,  manžel objednal dvě jízdenky  s  místenkami na rychlík Praha – Paříž,  a vydali jsme se spolu na vytoužený výlet do  města  mých snů. (Vzpomínám, že cesta  rychlíkem Praha – Paříž nás  tehdy každého stála  400 Kčs).

Pohled z hotelového pokoje

Byla polovina  července roku 1968. Noční cesta rychlíkem proběhla v pohodě a my, plni radostného očekávání, jsme se brzy po ránu  ocitli  na hlučném  pařížském nádraží. Taxíkem jsme se nechali odvézt do předem objednaného hotýlku, kde nás ve dveřích přivítal starší prošedivělý  pan hoteliér -  a jeho vysoká, štíhlá, anglicky hovořící manželka, hotelová  recepční, nás uvedla do našeho  pokoje. Pokoj byl pěkný, slunný,  s balkonem a výhledem do rušné ulice. 

Brzy po ránu jsme vyrazili na prohlídku města - a že si dáme napřed  něco k snídani. Za výlohou jednoho obchodu s červenou  markýzou mě upoutaly  krásné, do zlatova usmažené  koblížky, které tak aktivovaly moje chuťové buňky, že jsem si okamžitě dva z nich  nechala zabalit. Ale jaké bylo moje  zklamání, nechutnaly mně, ani manželovi. Namísto očekávaných sladkých koblihů s ovocnou náplní, to byly jakési smažené pirohy s náplní masovou, která byla tak slaná, že se nedala  požít. Vzpomínám, že jsem z jednoho okousala jen jeho osmažený povrch a zbytek vyhodila do koše na odpadky. Ten druhý, nenakousnutý,  jsem položila v pokoji na okno,  tak tam vydržel až do našeho odjezdu - a pak skončil zrovna  jako ten první.

V Paříži (červenec 1968)

Poněvadž  jsme si z finančních důvodů nemohli dovolit stravovat se jinak, zaměřili jsme se na „studenou kuchyni.“ Kupovali jsme si  v  pekařství  bagety z bílé mouky, a s nimi jsme vydrželi po celý náš desetidenní pobyt. Byly čerstvé,  křupavé, ale  jejich kůrka byla bohužel tak tvrdá, že  nám za pár dní odřela patro v puse. K nim nám nejvíc zachutnaly jakési „rybičky oleji“  bez kůstek - byly levné a výborné.  Až teprve doma jsme zjistili, že to byla tresčí játra, lahůdka, která se  u nás prodávala jen v obchodech s výběrovým zbožím... Jo, jen jednou jsme si dali v restauraci teplý  oběd, kuře na žampionech – za devět franků. Ten byl samozřejmě výborný. 

Velmi mě překvapilo, že v Paříži byla levnější vína, než jakékoli limonády nebo ovocné džusy. No jo, Francouzi… Doufám, že je tomu tak i dnes.. Samozřejmě, že výběrová vína tam byla drahá. Nakoukla jsem také do cukrárny, ale musila jsem konstatovat, že  cukrářské výrobky, dorty a  zákusky,  jsme měli  u nás  doma vzhlednější  a  chutnější.

Na výlet do Paříže jsme chystali dlouho, proto jsme se na něj předem připravili. Koupila jsme  si  podrobný bedekr a  vyhledala  všechny  hlavní kulturní památky a zajímavosti, které bychom měli  navštívit.  Manžel zase prostudoval, jakým způsobem se k nim co nejpohodlněji dostat. Velmi mile nás překvapilo, že to nebylo vůbec složité… V každé větší stanici metra byla veliká tabule s barevnou mapou Paříže  a  s  označeným místem, kde se právě nacházíme. Pak stačilo zmáčknout tlačítko kam se chceme dostat  a vzápětí  se rozsvítilo  číslo vozu metra, do kterého máme  nastoupit.. A tak jsme cestovali všude pohodlně a bez dotazů ve francouzštině, z níž jsem oba znali jen několik málo slov. (Při nejhorším bychom se tam ale mohli domluvit i němčinou, nebo angličtinou, kterou jsme jakž takž ovládali).

Pokračování

Paříž, pohled z nábřeží Seiny

 

Autor: Mirka Pantlíková | čtvrtek 24.8.2017 16:24 | karma článku: 13,97 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,04 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,09
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik