Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První zájezd do kapitalistické ciziny

Dnes již není pro nás  problémem vypravit se na dovolenou kamkoli ve světě.  Samozřejmě jen tam, kam  nám naše  finance dovolí… Dávno  je doba, kdy nám to dovoleno nebylo. 

A když se po sametové revoluci naše země zadrátovaných hranic zbavila, všichni jsme se najednou chtěli někam rozjet a tyto dlouho odpírané požitky z poznávání cizích krajů si dokonale užít. Byť by to byly kraje nepříliš vzdálené, jako bylo například sousední  Rakousko. Lidé se tehdy domluvili na společném zájezdu, a  i když mnozí prostředky na tamější ubytování a stravu neměli, vyřešilo se to jinak, ke spokojenosti všech… Stačilo jen trochu popřemýšlet  a  vzít rozum do hrsti… Vzpomínám na jeden takový zájezd, který se uskutečnil krátce po roce 1989. Zapsala jsem si o  tom tehdy do deníčku – a dnes ho pro vzpomínku  otvírám…

***

Končila nám celozávodní dovolená, kterou jsme s mužem prožili docela prozaicky - prací na zahrádce, hlídáním vnuků a podobně… Přemýšlela jsem, jestli by se přece jen nedalo ještě něco podniknout,  a byl to manžel, který přišel s nápadem poptat se v některé cestovní kanceláři, nebylo-li by ještě něco k dispozici.  A povedlo se. Na poslední chvíli jsme získali dvě místa  na zájezd  do Rakouska (za některé odhlášené účastníky). 

A již tu byla horká červencová neděle  a my  jsme nastupovali spolu s ostatními  do  rozpáleného autobusu značky Karosa.  Většina z nich byla, jak se později ukázalo, povolání kantorského a tento třídenní zájezd byla pro ně jakousi kulturně - přírodovědnou expedicí.  Cílem  zájezdu  bylo rakouské město Salcburk, Linec  a  oblast alpské podhůří.

Po poněkud úmorné  cestě, strávené v rozpálené Karose, jsme dorazili do malebného jihočeského městečka Týn nad Vltavou, které se mělo stát naší základnou pro naše vyjížďky za poznáním. Ubytovali jsme  se tam  a  po další  dva dny odtud  vyráželi  za  kulturně - přírodovědnými zážitky. Budíček byl časný, již kolem čtvrté hodiny ranní, abychom byli včas na  hraničním přechodu v Horním Dvořišti.. Dařilo se to,  přijížděli jsme tam jako jedni z prvních.

První den výletu,  jsme se vydali  do  Salcburku, hlavního  města  Horních Rakous, proslaveného svým rodákem,  geniálním hudebním skladatelem  Wolfgangem Amadeem Mozartem. Do Salcburku jsme přijeli kolem osmé  a vydali se na prohlídku města. Jeden z našich prvních výšlapů směřoval na Kapucínskou horu, na jeden ze tří vršků  nad městem. Odtud se nám naskytl nádherný pohled  z výšky - na členité střechy domů, na věže kostelů, na rušné ulice  i  na ozdobu města, jako stuhu klikatící se stříbřitou řeku Sallzach. Panoráma města doplňovala malebná silueta hradu, tyčícího se na protějším kopci. Po sestupu z Kapucínské hory následovala procházka k zámku Mirabel, obklopeného  překrásnou  zámeckou zahradou  s množstvím fontán  a soch. Mezi nimi vynikala zejména  plastika okřídleného koně Pegasa, co by symbolu umělecké tvorby.

Další procházka městem nás přivedla  ke gotické katedrále, Salcburkskému dómu, tyčícího se uprostřed náměstí. Tam  jsme si vyslechli několik houslových skladeb  v  přednesu mladého houslisty, asi studenta zdejší konzervatoře, který si zřejmě tímto způsobem  doplňoval kapesné na své prázdninové výlety. Kasička  na chodníku před ním byla  výmluvná… Takto koncertujících mladých umělců jsme po městě zaznamenali víc, v Salcburku právě probíhal tradiční mozartovský Festival   hudebních slavností a mladí  hudebníci tam měli svá „soustředění."  Před odjezdem z města jsme se zastavili  u  Mozartova muzea,   které bylo zřízeno v domě, kde se tento slavný  rakouský hudebník narodil.

Hallstadt

Výlet  Horním Rakouskem vedl známou turistickou trasou do oblastí jezer alpského podhůří, jezer Attersee, Wolgvangsee, Mondsee i Traunsee. Náš největší obdiv však patřil jezeru Hallstatter,  ke kterému  jsme se dostali dlouhatánským tunelem. Po vystoupení z autobusu se nám naskytl nádherný  pohled… Obrovská plocha jezera  vklíněná mezi mohutnými horskými masivy, vypínajících se svými vrcholy až k oblakům. Nejvyšší z nich, hora Dachstein (3000 m), je však viditelná z druhé strany pohoří.

Po příkré kamenité  cestičce jsme pak sestoupili až dolů k jezeru, ke dvěma starobylým kamenným  kostelíkům obklopených  různými obchůdky  s  občerstvením a suvenýry, i s informacemi  o  prívátních ubytováních  pro  turisty.

Další naše zastávka byla v kouzelném místě, ve významných rakouských lázních Bad Ischl, jejichž nejproslulejší stavbou je Kaiserville, někdejší oblíbené sídlo rakouských císařů. V jiném zdejším lázeňském sídle, v Lehárville, jak již jméno napovídá, zase často přebýval známý rakouský operetní skladatel,  Franz Lehár. Má zde i  muzeum.  

Na programu dalšího dne  byla návštěva Lince. Na náměstí tohoto průmyslového města se tyčí velkolepá katedrála, typická svojí barokní výzdobou interiéru. Městem protéká řeka Dunaj, směřující do vnitrozemí. Po silnici, kopírující její břeh, jsme pokračovali za dalším poznáváním této oblasti Rakouska.  Zastavili jsme se v lázeňském městě Gmundu a Melku, kde  jsme obdivovali velkolepý architektonický soubor klášterních budov s kostelem, vypínajícím se téměř  teatrálně nad městem.

Naše poslední zastavení patřilo městu Krems, kde  jsme proměnili naše drahocenné poslední šilinky za pár drobností, suvenýrů a cukrátek. Na závěr jsme si také dopřáli  lahodnou vídeňskou kávu s pořádným zmrzlinovým pohárem.

Naše cesta k domovu již pokračovala krajinou dolnorakouskou, připomínající naši  Jižní Moravu. Řadová výstavba vesnických domků se střídala s většími selskými usedlostmi, poli a vinohrady. Vinné sklepy však mají  rakouští vinaři skromnější a působí tradičněji, než ty,.co mají vinaři u nás.  Kdyby u nich tehdy nepostávaly různé auta cizích značek připadala bych si již jako doma.

K  hranicím to však již  bylo co by dup… Přejeli jsme je v Mikulově – a pak hurá do nejbližšího motorestu na správný gulášek, který s velkopopovickým kozlem chutnal znamenitě. A pak již rovnou domů…

***

To je moje vzpomínka na jeden z mých prvních zájezdů to tehdy takzvané kapitalistické ciziny. To, co bylo ve dvacátých letech minulého století málem unikátním zážitkem,  je dnes pro nás zážitkem docela všedním.  A v Rakousku - i ostatních sousedních státech, se dnes cítíme málem jako doma… Někteří z nás  dnes   dovolenou tráví i  ve   vzdálených exotických zemích,  jako je například Jižní  Amerika  a podobně… Věřím ale, že ať už každý z nás vyjíždí sebedál, vždycky se rád vrací domů, protože, jak se říká,  „všude dobře, doma nejlépe…,“ zrovna tak,  jako jsme se kdysi vraceli i my z  tehdy blízkého, i když po celou tu dlouhou dobu tolik nám  „vzdáleného“ sousedního Rakouska…  

 

Salzburg

 

Autor: Mirka Pantlíková | čtvrtek 20.7.2017 13:57 | karma článku: 15,92 | přečteno: 927x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,26 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik