Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starejte se raději o své...

- aneb „mluviti stříbro – mlčeti zlato". Včera, ve čtvrtek, jsem měla docela smolný den.  Možná jsem si ale za to  mohla  tak trochu sama…  Posuďte...  

Měla jsem jít po vyšetření na oddělení ORL na propláchnutí  zvukovodu. Prý je tam takzvaná ucpávka, neboli zátka, která by se měla odstranit. No, sama jsem na sobě nic zvláštního nepozorovala, po audiu při minulé návštěvě byl můj sluch oboustranně celkově dobrý. Ale paní doktorka, specialistka na problémy ušní, nosní a  krční nařídila - a já ji,  i její dokonalé moderní vyšetřovací přístroje,  plně respektuji.

Objednána jsem byla na dvanáctou hodinu,  nasedla jsem tedy kolem jedenácté do trolejbusu,  který  se rozjel směrem k nemocnici. Na protějším sedadle seděly dvě  ženy, které si spolu povídaly. Na další zastávce  přistoupil starší zachmuřený pán,  sedl si vedle mne  a nakvašeně pravil: „Vy, ženský, to máte lepší, umřete o šest roků později než já“.  Chtíc odlehčit dopad jeho lakonického sdělení s úsměvem  jsem mu oponovala: „Ale jděte, pane,  průzkumy jsou průzkumy, a statistiky -  statistiky, nemusíte všemu  doslova věřit“...  Rozčililo ho to: „Copak nečtete noviny? Je to tam doslova psaný“…  Chvíli jsem se s ním přela, ale on  si stál tvrdošíjně na svém… Při vystupování na další zastávce se na mne ještě ve dveřích obrátil a vítězoslavně pravil:  „A stejně umřu dřív než vy, mám to už spočítaný“…(Nevím, jak k tomu kategorickému poznatku  přišel, ale  přemýšlím, co ho  k tomu vedlo).

V poliklinice,  v čekárně  odd. ORL,  kde jsou dvě ordinace lékařek - specialistek na choroby ušní, nosní a krční, bylo plno lidí,  zejména maminek s malými dětmi. Ty děti, co přišly na kontrolu po nemoci,  byly veselé a hravé,  ty nemocné, co je něco bolelo, byly nevrlé a plačtivé… Vedle mne seděl tatínek asi s pětiletým synkem. Chlapec byl bledý, poplakával,  asi měl teplotu, usínal otci v náručí.  Seděli před ordinací „mojí“ paní doktorky, a  i  když sestra  volala do ordinace ostatní, je stále  nechávala sedět.  Asi po půlhodině čekání jsem se otce chlapce zeptala,  proč ji neupozorní na  to, že  jeho syn  má  horečku. Váhal - mně  bylo chlapce líto a  tak jsem se  rozhodla, že ji upozorním sama.  Když  vyšla ordinace a stalo se tak, otec chlapce se proti mé iniciativě náhle ohradil… Oni  prý  patří k jiné doktorce, té  z ordinace od vedle, (prý mi to naznačil) -  a já se sestřičce,  kterou jsem před tím  kritizovala, musila  omluvit. Pak se ale  otec nemocného  chlapce  přece jen ozval  a sestra  z vedlejší ordinace je konečně zavolala  dovnitř.

Po jeho odchodu si vedle mne na lavici v čekárně sedla maminka asi s šestiletou holčičkou. Dcerka si rozbalila svačinu, chléb namazaný jakousi pomazánkou, a začala jíst. Kouknu se na ni a vidím, že si po chvíli  namazané krajíce rozlepila od sebe,  jeden z nich si položila do klína  a  ten druhý, který držela  v ruce namazanou stranou dolů, okusovala.  Upozornila  jsem  její  maminku,  že  dcerce padá pomazánka z krajíce přímo na svetřík, ale ona prý -  „ Nevadí... To se dá do pořádku…“

Pak jsem už konečně přišla na řadu  já. Paní doktorka mi chtěla levé ucho propláchnout, ale ať se snažila, jak se snažila, nedařilo se a nedařilo… A to za asistence mladé paní doktorky, která tam byla buď na konsultaci - nebo na zaučení… Po několika neúspěšných pokusech mi dala do ucha naolejovanou vatičku - prý si mám ucho prokapávat dětským olejíčkem  a  ukázat  se  až  za čtrnáct dní, kdy se bude celá procedura opakovat.  Ach jo - doufám, že bude úspěšná.

To je pro tentokrát  vše... Jo - a  jsem  zvědavá co za dva týdny cestou tam,  potažmo  v čekárně  u  paní doktorky, zase zažiji… Po všech těch včerejších příhodách, kdy jsem si s prominutím připadala jako blbka  - tedy ta, co se zbytečně motá do cizích záležitostí,  si  dám  propříště  raději  bobříka mlčení...  Znáte to  „ mluviti stříbro – mlčeti zlato“. Je to tak...

P.s.: Leda, že by mi to zase nedalo... :-)

Autor: Mirka Pantlíková | pátek 3.3.2017 16:45 | karma článku: 20,84 | přečteno: 919x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,26 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 887x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,08 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik