Zima, zima tu je...

9. 12. 2016 8:24:40
...snížek poletuje, stromy, domy bíle zahaluje... Jak to bývalo u nás v za našich časů. Vzpomínka na dětství, strávené ve vesnici Násedlovicích na Kyjovsku.

Jako děti jsme se nejvíc těšily na Vánoce a na zimní prázdniny, které trvaly od Štědrého dne do 2. ledna. Po novém roce, na Tři krále, jsme už zase smutně seděly ve školních lavicích. Vánoce a zimní prázdniny mám spojené se stromečkem a vánočním cukrovím, které nám tehdy bývalo vzácné - ne jako dnes, kdy si podobné pečivo můžeme koupit po celý rok v kdejakém obchodě. Děti, kterým maminky cukroví nenapekly, a v dědině bylo dost takových chudobných rodin, nám byly vděčné za každé linecké kolečko nebo koláček, který jsme jim podstrčily.

Pokud o Vánocích nezamrzlo a nenapadl sníh, měla celá dědina po náladě. Nejen kvůli plánovaným zabíjačkám, ale i kvůli blátu, které se nanosilo do uklizených baráků. Děcka nemohly sáňkovat, držely se v chalupě a zlobily maminky, které měly zrovna plno práce s úklidem a pečením cukroví. A jen co vyběhly ven, vrátily se jako "čuňátka". O mazlavé bláto v naší dědině nebyla nikdy nouze. Pokud ale zamrzlo a napadl sníh - to bylo jiné kafé. Kluci okamžitě polili lužu, která v létě sloužila jako kačení rybníček, a udělali kluzisko, kam vyrukoval každý, kdo měl v komoře či na půdě schované brusle na klíček nebo na řemínky. Hlavně se ale zaměřili na klouzačky, aby se mohli saňovat. Kdejaký kopeček, příkřejší svah nebo cesta v dědině byly plné děcek. Marně se dospělí zlobili, že je to leda na zlámání noh. Po ránu sice posypali chodníčky před chalupami popelem, ale do večera po něm nezbylo ani památky.

Starší omladina vytahovala sáně k večeru. Chlapci udělali pořádné voziska, nejdelší a nejatraktivnější bylo s kopce dolů od kostela až po Brychtovo. Vedlo okolo luže, příkrou úzkou uličkou kolem Mastných, zatáčelo se dolů okolo Crlíkova pekařství a končilo až ve zmole pod Surovcovým. Po setmění tam vypuklo hotové eldorádo. Mládež přitáhla velké sáně rohačky, posedalo se na ně po čtyřech i po pěti a hurá s kopce dolů... Jój - toto svištělo! Velcí kluci přemluvili k jízdě i děvčata - ty se jich pak musely během jízdy pevně držet, aby nevyletěly ze saní. Panečku, to byla jízda! Sáně letěly jako vítr, až od jejich kování v zatáčkách a od brzdění okovanými komisňáky jiskry sršely. Závěr jízdy hoši zařídili většinou tak, že se sáně převrhly a celá kupa děcek skončila za velkého výskotu a pištění na jedné hromadě ve sněhu. A tak se "chca - nechca" leckterý chlapec přimáčknul na děvčicu - a ta, i když projevila zpočátku jakousi nelibost, usedla na sáně kupodivu znovu. A takové zimní dovádění trvalo zpravidla dlouho do noci.

Za války a brzy po válce, kdy ničeho nebylo, nebylo ani pořádného obutí. O nějakých zateplených adidaskách nebo kozačkách jsme si mohli nechat jen zdát. Měli jsme jen pevné šněrovací boty "komisňáky" opatřené podkůvkami, aby se brzy nesešlapaly. Teplo v nich nám zajišťovaly tlusté ponožky "sibiřky", ale nohy jsme si ještě pro jistotu omotávali novinovým papírem. Ten sice izoloval od chladu, ale ne na dlouho. A tak jsme se vraceli z klouzaček do tepla kuchyní zcela promrzlí. Dokud nám ale nezalezl mráz pořádně za nehty, nikdo nás domů nedostal. A jen co jsme trochu rozmrzli, už jsme byli zase venku.

Ach jo... A tak dnes sedíme u radiátorů, nahříváme si artritické klouby a vzpomínáme. Dnešní mládež má jinou zábavu - sport, televizi, počítače, diskotéky. My jsme měli v zimě jen klouzačky, knížky a občas nějakou tu tancovačku. Holt je jiná doba.
Mějte se krásně, užívejte zimních radovánek a nechytněte chřipku. Prý tu brouzdá opodál a má na nás momentálně spadeno. Přeji vám všem pěkný předvánoční čas...

Autor: Mirka Pantlíková | pátek 9.12.2016 8:24 | karma článku: 13.13 | přečteno: 365x

Další články blogera

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

V době minulé, předlistopadové, se dbalo z moci úřední, aby na každém pracovišti proběhla důstojná oslava Mezinárodního dne žen.

8.3.2024 v 18:13 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

Začínají Vánoce, největší svátky roku. Těšili jsme se na ně, ale naši radost nám těsně před nim zkalila hrozná událost v Praze na Karlově univerzitě. Vyjádřil se k ní i ve svém blogu i pan Z. Horner, a toto je moje odezva.

24.12.2023 v 13:26 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 899 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Bitva u Slavkova - něco o nejslavnější napoleonské bitvě

Tímto článkem navazuji na výborný fotoblog pana J. Šiši, kterým slovy i fotografiemi dokumentuje tradiční vzpomínkovou akci Bitvy tří císařů ve Slavkově u Brna.

10.12.2023 v 20:21 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 269 | Diskuse

Mirka Pantlíková

Jitrnice, křen a zelí, ovar, jelita

abychom se dobře měli, jezme dosyta... Dnes byla v Praze velká demonstrace, ale demonstrovalo a stávkovalo se po celé republice, a většina z nás považovala tento odborářský protest proti vládě za docela oprávněný.

27.11.2023 v 19:49 | Karma článku: 17.15 | Přečteno: 446 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 12.14 | Přečteno: 146 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 23.64 | Přečteno: 308 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.29 | Přečteno: 170 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.12 | Přečteno: 9159 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 328 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 714

Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...